Hlavní obsah

Rusko posílí bezpečnost během olympiády v Soči

MOSKVA

Ruský prezident Dmitrij Medveděv neděli podepsal výnos o zajištění bezpečnosti v době konání zimních olympijských her, které bude v únoru 2014 hostit severokavkazské černomořské letovisko Soči. Podle oficiálních webových stránek prezidenta bude vytvořen zvláštní operativní štáb, který začne fungovat už od ledna 2012.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Soči leží v citlivé oblasti jižního Ruska nedaleko od neklidných severokavkazských autonomních republik, kde operují oddíly separatistů a islámských extremistů. Nedaleko Soči kromě toho leží gruzínská odštěpenecká provincie Abcházie, která s podporou Moskvy vyhlásila nezávislost krátce po loňské rusko-gruzínské válce.

Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak, který je ve vládě za přípravu olympijských her odpovědný, v neděli pro agenturu Interfax popřel, že by ruské úřady v oblasti olympiády připravovaly mimořádná bezpečnostní opatření. Zdůraznil, že problém ostrahy a zajištění bezpečnosti je trvale přítomný při pořádání každé větší sportovní akce. Účastníci a návštěvníci olympiády by podle vicepremiéra zvýšený bezpečnostní dohled neměli pocítit.

Reklama