Hlavní obsah

VIDEO: Zlatý Kulhavý využil kritiku ve svůj prospěch: Všichni mě pohřbili, já nepochyboval

Po senzační minulé sezóně biker Jaroslav Kulhavý letos nezářil, průměrnými výsledky se ale zdeptat nenechal. Kritiky na svou adresu si nevšímal a směrem k olympijskému závodu ji naopak využil ve svůj prospěch. "Už se mnou nepočítal nikdo, což byla situace, která mi vyhovovala," vyprávěl v cíli zlatého závodu, v němž vytřel zbytku světa zrak.

Jaroslav Kulhavý o zlatém olympijském závoduVideo: Michal Osoba, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Celou dobu olympijského závodu jste se pohyboval na špičce, ale pak jste byl ještě dvě stě metrů před cílem druhý, než jste se protáhl do vedení. Nechával jste si atak záměrně až na poslední chvíli?

Vůbec ne! Chtěl jsem rozhodnout sice až v posledním kole, ale už v kopci za občerstvovací zónou. Ale chytil jsem malinkou ztrátu a na dalším výjezdu jsem měl před očima mlhu. Věděl jsem, že pak už bude jen jedna šance. Připravil jsem si útok a vyvezl se za Schurterem.

Trenér Viktor Zapletal po závodě přiznal, že o stupních vítězů nepochyboval, protože jste si ráno do batohu zabalil holínky z nástupového oblečení, abyste měl v čem jít pro medaili. Tolik jste si věřil?

Jo! Přesně takhle jsem si závod plánoval. Člověk samozřejmě nikdy neví, jestli nepřijde defekt. Letos už jsem zažil hodně problémů. Ale všechno jsem směřoval k olympiádě. A věděl, že pokud se nestane nic negativního, pojedu dobře. A gumáky jsem si vzal, protože jsem v nich viděl tenistky při ceremoniálu. Sice se mě ve stanu před vyhlášením ptali, jestli jde o oficiální oblečení výpravy nebo zda si z nich dělám srandu. Tak jsem jim řekl, jestli jako neznají Čechy a naše gumáky (směje se). Navíc jsem si je potřeboval vyšlápnout, teď je budu potřebovat na stavbě.

Cítíte velkou úlevu po nevydařeném průběhu první poloviny sezóny, kdy jste ani jednou nevyhrál a jen třikrát z osmi závodů byl mezi třemi nejlepšími?

Většina lidí mě pohřbila už před dvěma měsíci. Prakticky všichni novináři, veřejnost už vůbec nepočítám. Ale podrželi mě lidi okolo, členové týmu a rodina. Věřili mi. Rozhodně mi tedy nikdo neřekl, že ne (směje se).

Aly i vy jste po posledním vystoupení na konci července ve Val d'Isére, kde jste dojel třináctý, připustil jistou nervozitu.

Protože, když už jsem mohl někde vyhrát, přišly zdravotní problémy, defekty nebo některý ze soupeřů přímo před mým kolem spadnul. Bylo těžké se osm měsíců bez nějaké větší pauzy připravovat na hodinu a půl, když jsem si představil, co může moji snahu zhatit.

Pochyboval jste v průběhu měsíců před olympijským závodem sám o sobě?

Ne, protože jsem zažil už i horší sezóny. Po minulém roce, kdy jsem vyhrál svět, Evropu i světový pohár, jsem byl psychicky silný. Naopak jsem z celého kolotoče vzešel ještě silnější.

Mohlo hrát roli na cestě k vítězství v Londýně i jisté podcenění ze strany soupeřů?

Samozřejmě. Četl jsem hlasy ostatních a už se mnou nepočítal nikdo, což byla situace, která mi vyhovovala. I atmosféra v českém týmu byla super. Byl jsem absolutně v pohodě, uvolněný. Jak když jdete s kamarády večer do hospody. Navíc jsem si pořád opakoval, že jeden špatný půlrok nic neznamená, protože vítězit jsem určitě uměl pořád.

Sezóna Jaroslava Kulhavého
17.3. SP Pietermaritzburg (JAR)5. místo
15.4. SP Houffalize (Bel.)12. místo
13.5. SP Nové Město na Moravě (ČR)2. místo
20.5. SP La Bresse (Fr.)2. místo
10.6. ME Moskva (Rus.)5. místo
23.6. SP Mont Sainte Anne (Kan.)3. místo
30.6. SP Windham (USA)nedokončil
28.7. SP Val d'Isere (Fr.)13. místo
12.8. LOH Londýn (Brit.)1. místo

Reklama