Hlavní obsah

Hry zahájí show za stovky miliónů

Michal Osoba, Radek Malina (Londýn)Právo
Aktualizováno

Stupeň nejvyššího utajení nese dnešní slavnostní zahájení olympijských her v Londýně. Přesto se z řady indicií dá odhadnout, jak bude show pod názvem Ostrov zázraků, která začne dnes večer ve 22 hodin našeho času, vypadat.

Foto: Sport.cz

Ohňostroj ozáří nebe nad Londýnem jako při poslední zkoušce slavnostního zahajovacího ceremoniálu OH

Článek

Známé jsou některé motivy zahájení. Ve východní části rušného Londýna vyroste anglický venkov. Na Olympijský stadión dorazí vedle deseti tisíc lidských aktérů i sedmdesát ovcí, dvanáct koní, deset kuřat a devět hus (organizátoři ujistili ochránce, že při zkouškách ani samotném zahájení nedochází k žádnému týrání).

Děj je inspirován hrou Williama Shakespeara Bouře. Objeví se i řada dalších odkazů na anglickou historii, hudební tradici s festivalem Glastonbury, či průmyslovou revoluci. Objeví se písně od popových Spice Girls, punkových Sex Pistols i tanečních Underworld.

Udrželi tajemství

Více podrobností se ale autor celého přestavení, režisér oskarového Milionáře z chatrče Danny Boyle, snaží za každou cenu držet v tajnosti. Všech 60 000 diváků, kteří navštívili generálku slavnostního zahájení, Boyle požádal, aby si veškeré informace nechali pro sebe. „Nepřipravte milióny lidí u televizí o překvapení," prosil je. Režisérovo přání bylo vyslyšeno, ale z kusých zpráv na Twitteru se dalo vyčíst, že i samotná generálka byla obrovským zážitkem.

Jasné není ani to, kdo ze známých osobností se na ploše objeví. „Menší roli" by podle svých slov měl sehrát fotbalista David Beckham, větší úloha zřejmě připadne filmovému představiteli Jamese Bonda Danielu Craigovi. Britský tisk spekuluje, že Boyle natočil s Craigem krátký film v prostorách Buckinghamského paláce, na jeho závěru se pak herec snese na stadión ve vrtulníku.

Zahájení vyjde na 27 miliónů liber (přes 880 miliónů korun) a očekává se, že přiláká celosvětově miliardu televizních diváků. V Pekingu do monstrózního ceremoniálu v Ptačím hnízdě investovali dvaapůlkrát víc. Diváci za nejdražší vstupenky na dnešní show zaplatili symbolických 2012 liber.

Ceremoniál zkrátili

Přípravy zahájení ale v posledních týdnech neprobíhaly úplně hladce. Boyle měl spory s televizními společnostmi ohledně umístění kamer na stadiónu i komentáře během přenosu, dokonce musel celou show zkrátit, aby skončila nejpozději v půl jedné britského času. Pořadatelé totiž měli obavy, že by se 80 000 diváků v noci těžko dostávalo ze stadiónu do svých domovů, stejně tak sportovci nebyli nadšení z dlouhého ponocování.

Podle mluvčí organizačního výboru Jackie Brockové-Doylové z programu vypadla sekvence s kaskadéry na speciálně upravených kolech, ale za nácvik show podle ní dostanou i tak zaplaceno. „Pan Boyle chápe, že stejně jako ve filmu řada myšlenek skončí ve střižně," uvedla. Podle britského tisku však byl režisér z požadavku velmi rozezlen.

Show je naplánována na tři hodiny, ale doba příchodu sportovců z 204 zemí na stadión se špatně plánuje, i když organizátoři se snaží celý nástup všemožně urychlit. A dobrá zpráva pro diváky na závěr: na 90 procent by se ceremoniál měl obejít bez deště.

Reklama