Hlavní obsah

Pistolářka Marušková se medaile nedočkala, nepomohl ani prezident. Ve finále skončila osmá

Londýn
Aktualizováno

Česká reprezentantka Lenka Marušková se na olympijských hrách protlačila do finále soutěže ve střelbě ze vzduchové pistole na deset metrů, ale na medaili nakonec nedosáhla, skončila osmá. Po čtyřech ranách byla cennému kovu nejblíž, na bronz ztrácela pouze 0,6 bodu, ale v dalším průběhu už tak přesná nebyla. Na finále přišel českou reprezentantku povzbudit i prezident Václav Klaus. Vítězství z Pekingu obhájila Číňanka Kuo Wen-ťün.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bude mít česká střelkyně Lenka Marušková přesné oko i ve finále olympijské soutěže?

Článek
Fotogalerie

Ani druhé střelecké finále s českou účastí tak výpravě v Londýně nepřineslo medaili, v sobotu skončila Kateřina Emmons čtvrtá ve vzduchové pušce. Maruškovou dnes od medaile dělily čtyři body.

Číňanka Kuo Wen-ťün se po vítězství v kvalifikaci vyhoupla ke zlaté medaili poslední ranou finále. V rozstřelu o stříbro dlouho vedoucí Francouzka Celine Gobervilleová porazila Olenu Kostevyčovou z Ukrajiny.

„Nechtěla jsem skončit osmá. To není hezké místo," posteskla si Marušková po soutěži. „Nezvládla jsem vstup. Chtělo se oprostit od toho, že jsem zmáčkla tlačítko, kdy jde člověk z nástřelu do kvalifikace a pokračovat dál v desítkách," přemítala, co chybělo k lepšímu výsledku. I přes nevydařený úvod byla mezi nejlepšími osmi blízko medaile. „Finále umím, nemívám s tím problém. Chtělo to větší koncentraci. Až moc jsem chtěla a desítky pak nepadaly," posteskla si.

Už po první ráně se posunula o jednu pozici směrem k medailovým příčkám, od nichž byla sedm desetin bodu. Po čtvrté sérii pokusů finálové osmičky už byla těsně za třetí příčkou a na zlato ztrácela 1,4 bodu. Následně si však vybrala slabší chvilky a sunula se pořadím dolů. Až na konečné osmé místo po následujícím výkonu: 10,3 - 8,8 - 10,6 - 10,5 - 9,5 - 10,2 - 9,4 - 10,2 - 8,8 - 9,3.

„Propad od nejlepších byl značný. Jsou to všechno kvalitní střelkyně. Jsem rád, že se podařil postup do finále," říkal trenér české střelkyně Břetislav Putna už před startem finále, do něhož jeho svěřenkyně vstoupila ze sedmé pozice s nástřelem 385 bodů a od prvního místa, které patřilo pozdější zlaté medailistce  Kuo Wen-ťün, ji dělily tři body.

Začátek kvalifikačního boje o elitní finálovou osmičku  však české reprezentantce vůbec nevyšel: po skvělém nástřelu, kdy trefovala desítky, hned první rána znamenala jen osm bodů, další tři pak shodně devět bodů. „Hlava no," krčila rameny Marušková. „Ale dokážu zabojovat, proto jsem se nebála. Občas prostě takové potíže mívám," přiznávala.

V dalším průběhu se zlepšovala a nakonec jako sedmá postoupila do bojů o medaile. „Co se člověk naučil za mnoho let, na chviličku zapomene. Ale vše dobře dopadlo," vysvětlovala. Klíčová byla závěrečná rána. Připsala si deset bodů a vyhnula se tak rozstřelu. „Myslela jsem, že poslední pokus půjde do osmičky. Říkala jsem si, že když jsem první ránou dala osmičku, osmičkou skončím," usmívala se.

Marušková přesto v této disciplíně dosáhla na OH na nejlepší výsledek v kariéře, protože ze vzduchové pistoli ještě na hrách ve finále nestřílela. V Aténách skončila 16. a v Pekingu 26. Nicméně mohla bojovat již o svoji druhou olympijskou medaili, protože z Atén má stříbro za sportovní pistoli. Ta ji v Londýně čeká 1. srpna.

Sportovní střelba:
Ženy - vzduchová pistole, finále:
1. Kuo Wen-ťün (Čína) 488,1 (388+100,1),
2. Gobervilleová (Fr.) 486,6 (387+99,6/v rozstřelu 10,6),
3. Kostevyčová (Ukr.) 486,6 (387+99,6/9,7),
4. Jaskevičová (Rus.) 486,0 (385+101,0),
5. Čajková (Běl.) 485,2 (385+100,2),
6. Su Jü-ling (Čína) 484,6 (386+98,6)
7. Arunovičová (Srb.) 483,5 (385+98,5),
8. Marušková (ČR) 482,6 (385+97,6).

Reklama

Související témata: