Hlavní obsah

Ruští olympijští medailisté dostali luxusní audiny a milióny rublů

Bylo to fiasko, nebo úspěch? Politické špičky v Kremlu dlouho váhaly, zda olympiáda v Londýně, kde Rusko poprvé po šedesáti letech vypadlo z medailové trojky v pořadí národů, skončila pro sbornou slavně. Nakonec je počet "placek" uspokojil a na sportovce se snesly odměny v podobě luxusních vozů Audi a miliónů rublů.

Foto: Maxim Shemetov , Reuters

Ruský prezident Vladimír Putin mezi vyznamenanými olympioniky.

Článek

"Samozřejmě, v Pekingu jsme byli třetí v celkovém pořadí, ale v počtu medailí jsme více uspěli v Londýně. O deset medailí více je nepochybně úspěch," prohlásil prezident Vladimir Putin.

Na peněžní odměny za medaile státní pokladna vydělila na 300 miliónů rublů (asi 192,5 miliónu korun). Po čtyřech miliónech rublů za zlato (asi 2,6 miliónu korun), 2,5 miliónu za stříbro (asi 1,6 miliónu korun) a 1,7 miliónu rublů za bronz (asi milión korun).

Další "dárek" zaplatili ruští podnikatelé. Zlatí sportovci dostali limuzíny Audi A8, stříbrní Audi A7 a nejpočetnější bronzoví se museli spokojit s Audi A6. Slovy komentátorů "k aróma úspěchu patří i vůně benzínu".

Mercedes a byt k tomu

Výčet odměn tím nekončí, ale je už dílem regionálních úřadů a sponzorů. Kupříkladu je už známo, že judista Arsen Galstjan za první ruskou zlatou medaili na olympiádě dostal byt a vůz mercedes, zatímco další šampión Mansur Isajev na odměnách od sponzorů zbohatl o milión dolarů (více než 20 miliónů korun).

Reklama

Související témata: