Hlavní obsah

Liukinová se stala olympijskou vítězkou v gymnastickém víceboji

PEKING

Američanka Nastia Liukinová se stala olympijskou vítězkou ve víceboji sportovních gymnastek. Ve finále soutěže v Pekingu o šest desetin bodu porazila krajanku Shawn Johnsonovou, bronzovou medaili ve vyrovnané soutěži získala domácí Jang I-lin. Česká reprezentantka Kristýna Pálešová obsadila ve finále 21. pozici.

Článek

Favoritky zahájily víceboj na přeskoku, kde se do čela dostala úřadující mistryně světa Johnsonová. Pak však na bradlech předvedla o něco méně obtížnou sestavu než její konkurentky a propadla se na čtvrtou pozici. Předstihla ji krajanka Liukinová, domácí naděje Jang I-lin i Ruska Xenia Semjonovová.

Vedoucí čtveřice zvládla bezchybně i kladinu a před závěrečnými sestavami v prostných dělilo vedoucí Liukinovou od čtvrté Semjonovové jen sedm desetin bodu. Bez medaile nakonec zůstala patnáctiletá Ruska, protože na koberci nezvládala tak těžké prvky jako soupeřky.

Na Číňanku zbyl po dvou chybách bronz

Číňanka Jang I-lin dvakrát dopadla na závěr akrobatických řad do hlubokého předklonu a při suverénním výkonu Američanek na ni zbyla bronzová medaile. Domácí reprezentanti tak poprvé v pekingských olympijských gymnastických soutěží nedosáhli na zlato.

Moskevská rodačka Liukinová dostala za prostná stejnou známku jako Johnsonová a získala první velké zlato ve víceboji. Osmnáctiletá gymnastka k němu měla blízko už před třemi lety na mistrovství světa v Melbourne, ale prohrála o jedinou tisícinu bodu s krajankou Chellsie Memmelovou.

V roce 2006 nemohla naplno závodit na mistrovství světa kvůli zranění kotníku, loni po chybách skončila až pátá. "Je to úžasné, teď nemám slov. Prošla jsem tolika bitvami a tolika zraněními, že stát vedle stupňů vítězů a slyšet u svého jména olympijská vítězka byl splněný sen," řekla nadšená gymnastka, která se po potvrzení zlaté medaile vrhla do náruče svého otce a trenéra Valerije.

Ten před dvaceti lety na olympiádě v Soulu získal v barvách Sovětského svazu zlaté medaile v družstvech a na hrazdě a stříbro ve víceboji. Je to vůbec poprvé, co na olympijských soutěžích v gymnastice získali zlato otec i dcera. "Díky tátovi jsem se dneska stala olympijskou vítězkou," prohlásila Liukinová.

Pálešová skončila jednadvacátá

Sedmnáctiletá Pálešová při své olympijské premiéře ve finále víceboje stejně jako v kvalifikaci upadla při prostných a po první rotaci uzavírala pořadí 24 závodnic. Pak už se vyvarovala hrubé chyby a především zásluhou osmé známky soutěže na bradlech se posunula na konečnou 21. příčku.

Pálešová připustila, že byla unavená a že jí zřejmě trochu chyběla i fyzická kondice. "Bylo to náročné s tou kvalifikací," řekl. Prostná, kde hrubě chybovala, prý moc netrénovala. "Navíc mi do toho posledního skoku ujela noha," litovala. "Ani nevím, jak můžu z takové prkotiny spadnout," kroutila hlavou.

I přes částečné zklamání se nakonec dokázala i usmát. Kdyby jí totiž někdo před třemi měsíci řekl, že bude jednadvacátá na olympiádě, nedokázala si to prý moc představit. Ve finále byla jako první Češka po dvaceti letech. "Mohlo to být lepší, ale můžu být spokojená," dodala s tím, že určitě bude pokračovat v kariéře do her v Londýně.

Ženy - víceboj:
1. Liukinová (USA) 63,325 bodu, 2. Johnsonová (obě USA) 62,725, 3. Jang I-lin (Čína) 62,650, 4. Semjonovová (Rus.) 61,925, 5. Nistorová (Rum.) 61,050, 6. Ťiang Jü-jüan (Čína) 60,900, 7. Pavlovová (Rus.) 60,825, 8. Izbasaová (Rum.) 60,750, ...21. Pálešová (ČR) 56,975.

Reklama