Hlavní obsah

Sikhští sportovci budou moci během OH nosit dýku

LONDÝN

Sikhští sportovci a návštěvníci budou moci nosit během olympijských her v Londýně své ceremoniální dýky. Rozhodl o tom organizační výbor her, které jinak představují pro Británii největší bezpečnostní operaci od druhé světové války.

Článek

"Chceme zajistit, aby se těchto her mohl zúčastnit opravdu každý," řekl mluvčí organizátorů. "Ceremoniální dýka kirpan projde kontrolou, ale nebude vytahována z pochvy. Nošení kirpanu je pro sikhy běžná záležitost a také důležitý projev jejich víry," dodal mluvčí.

Sikhismus je menšinové náboženství v Indii, pro jehož členy jsou typické dlouhé vlasy a vousy, které skrývá turban. V Británii žije největší sikhská komunita mimo Indii, počet jejích členů se blíží k miliónu. Účastníci olympijských her, kteří ponesou kirpan, budou vyzváni k tomu, aby se prokázali dalšími čtyřmi odznaky své víry.

Organizátoři najali 193 kněží reprezentujících devět náboženství, kteří budou během olympijských her sportovcům k dispozici. Mezinárodní olympijský výbor požaduje po pořadatelích ve svých regulích prostory pro pět druhů víry - křesťanskou, muslimskou, židovskou, hinduistickou a buddhistickou. V Londýně navíc přidají další čtyři včetně právě sikhské.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články