Hlavní obsah

V Imole odstartuje nový seriál GP2

PRAHA

Na okruhu v Imole bude o nadcházejícím víkendu živo. Vedle Velké ceny San Marina si totiž na trati také odbyde premiéru zcela nový šampionát GP2, který ve formulových disciplínách nahradil mezinárodní mistrovství FIA formule 3000. O vůbec první body v seriálu se popere čtyřiadvacet jezdců z dvanácti týmů. Čeští piloti ve startovní listině chybějí.

Foto: BPA/www.tomas-enge.com

Mezinárodní mistrovství FIA formule 3000 střídá seriál GP2.

Článek

Nový šampionát má podobný model jako jeho předchůdce. Týmy používají identické vozy, stejné motory a pneumatiky dodává jeden výrobce. V GP2 vystřídala vozy Lola s motory Zytek italská Dallara, pohonné jednotky o obsahu 4000 ccm dodává Renault a o obutí se stará japonský Bridgestone. Vozy jsou schopny vyvinout maximální rychlost 320 km/h.

"Idea vzniku seriálu byla jednoduchá: vytvořit šampionát, jenž by byl pro nastupující piloty odrazovým můstkem do formule 1. K tomu jim pomohou vozy s vysokým výkonem, širokou škálou nastavení a vysokými bezpečnostními standardy. Seriál GP2 je připraven a věřím, že si brzy získá své fanoušky," uvedl promotér mistrovství světa formule 1 Bernie Ecclestone, který se na vzniku série také podílel.

Dva závody za víkend

Ve vyrovnaném jezdeckém poli tentokrát nefiguruje žádný z českých jezdců, zato se na startovní listině sešli hned tři následníci slavných jezdců formule 1 - Nelson Piquet Jr., Nico Rosberg a Mathias Lauda. Nechybějí ani piloti se zkušeností z formule 1 Giorgio Pantano a Gianmaria Bruni.

Zajímavý je formát závodního víkendu, během nějž jezdci absolvují dva závody. Páteční kvalifikace určí pořadí na startu sobotní jízdy o body v délce 180 km. Na ní bude v neděli navazovat další závod na 80 km. V němž budou piloti startovat podle výsledků v prvním klání, první osmička jezdců se ale na start postaví v opačném pořadí.

Jednotlivé závody mají odlišné bodování. V prvním se body rozdělují stejně jako ve formuli 1, tzn. prvních osm míst systémem 10 - 8 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1. Ve druhé jízdě boduje prvních šest jezdců podle klíče 6 - 4 - 3 - 2 - 1. Pilot, který zajede nejrychlejší kolo závodu, bude navíc v obou jízdách odměněn dalšími dvěma body. Dva body získává i pilot, jenž v kvalifikaci vybojuje pole position.

V kalendáři GP2 figuruje dvanáct okruhů, vedle klasických evropských tratí jezdci zavítají také do Bahrajnu a představí se i při letošní premiéře okruhu v tureckém Istanbulu.

Kalendář GP2
22. - 24. dubnaImola (It.)
6. - 8. květnaBarcelona (Šp.)
20. - 22. květnaMonte Carlo (Monako)
27. - 29. květnaNürburgring (Něm.)
1. - 3. červenceMagny-Cours (Fr.)
8. - 10. červenceSilverstone (V. Brit.)
22. - 24. červenceHockenheim (Něm.)
29. - 31. červenceHungaroring (Maď.)
19. - 21. srpnaIstanbul (Tur.)
2. - 4. záříMonza (It.)
9. - 11. záříSpa (Belg.)
23. - 25. záříŠákir (Bahrajn)
Týmy & jezdci
iSport International
1. Scott Speed (USA)2. Can Artam (Tur.)
Hitech Piquet Sports
3. Nelson Piquet Jr. (Br.)4. Alexandre Negao (Br.)
BCN Competicion
5. Ernesto Viso (Venez.)6. Hiroki Yoshimoto (Jap.)
Super Nova International
7. Giorgio Pantano (It.)8. Adam Carroll (Brit.)
ART Grand Prix
9. Nico Rosberg (Něm.)10. Alexandre Prémat (Fr.)
DPR
11. Olivier Pla (Fr.)12. Ryan Sharp (Brit.)
Dams
14. José María Lopéz (Arg.)15. Fairuz Fauzy (Malaj.)
Coloni Motorsport
16. Mathias Lauda (Rak.)17. Gianmaria Bruni (It.)
Racing Engineering
18. Neel Jani (Švýc.)19. Borja García (Šp.)
Campos Racing
20. Juan Cruz Alvarez (Arg.)21. Serio Hernández (Šp.)
Arden International
22. Heikki Kovalainen (Fin.)23. Nicolas Lapierre (Fr.)
Durango
24. Clivio Piccione (Mon.)25. Ferdinando Monfardini (It.)

Reklama