Hlavní obsah

Enge: Chtěl bych vyhrávat, ale zůstávám při zemi

PRAHA

Když Tomáš Enge vstupoval do formulového šampionátu A1 Grand Prix, věřil, že bude jezdit o přední příčky. Po polovině seriálu má český pilot na kontě dvě umístění na stupních vítězů a sám přiznává, že zůstal za očekáváním. "Jdeme ale správným směrem," věří devětadvacetiletý jezdec.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

"Nemá smysl zastírat, že jsem měl trochu větší očekávání. Na druhou stranu jsme někdy měli smůlu a hlavně se projevilo, že chybějící kilometry z předsezónního testování nejdou snadno dohnat," postěžoval si Enge při úterním setkání s novináři.

Působení českých barev v A1 GP zahájil v září mladý Jan Charouz, ostatní závody už dostal přednost zkušený liberecký jezdec. Ani jemu ale nevyšel úvod podle představ a na německém Lausitzringu zůstal bez bodu. Poté se série přestěhovala do portugalského Estorilu, kde Enge vybojoval první body v premiérovém ročníku šampionátu.

"Původně jsme mysleli, že po Estorilu už jdeme definitivně nahoru. Ale Austrálie přinesla tvrdé vystřízlivění," připomněl Enge smolný podnik na okruhu v Eastern Creeku, v němž skončil opět bez bodu.

Pak ale přišly závody v Malajsii a Dubaji a s nimi dvě třetí místa. "Teď už se zdá, že od Malajsie jsme na správné cestě. Dvakrát jsme se dostali na stupně vítězů a já věřím, že se na ně budeme dostávat častěji," prohlásil Enge.

Problémy s nastavením vyřešeny

Český tým na začátku svého působení v seriálu doplácel na problém vyladit vůz pro kvalifikaci. "Horší startovní pozice se pak špatně doháněla, ačkoliv jsme v závodech patřili mezi nejrychlejší. Tento problém je už ale vyřešen. Pokud jde o pár desetinek, o které je napřed třeba Francie, tak to jsou různé drobnosti," podotkl český jezdec.

Ve zbývajících pěti závodech, které týmy v novém roce ještě čekají, chce Enge zlepšení potvrdit. "Chtěl bych dojíždět do pátého místa, rád bych stál i na bedně. Samozřejmě, že bych rád nějaký závod vyhrál, ale musím stát nohama na zemi. Nedá se to lámat přes koleno," vyhýbal se ale stavění vzdušných zámků.

První příležitost bude mít český jezdec už tento víkend v jihoafrickém Durbanu. "Na jih Afriky odlétám ve středu. Největší obavu mám zatím z teplotního šoku, který mě čeká. Podle mých informací jsou tam třicetistupňová vedra, snad se s tím vypořádám," uzavřel Enge s pohledem na promrzlou Prahu.

Reklama