Hlavní obsah

Z první řady na Nürburgringu vyrazí Alonso a M. Schumacher

NÜRBURGRING

Poslední dva světoví šampioni Fernando Alonso a Michael Schumacher vyrazí v neděli z první řady do Velké ceny Evropy na Nürburgringu. Pár metrů k dobru bude mít španělský úřadující šampion v renaultu. Desátou pole position v kariéře si Alonso zajistil v sobotní kvalifikaci, v níž jako jediný objel okruh rychleji než za devadesát sekund.

Foto: Hoch Zwei

Fernando Alonso na stupních vítězů v Bahrajnu.

Článek

Třebaže vedoucí muž pořadí neskončil v letošních závodech hůř než druhý, z prvního místa na roštu vystartuje poprvé. "Zatím jsem měl smůlu buď na plnou trať, nebo na vlastní chyby. Dneska jsem měl štěstí na čisté kolo a taky se vyplatily drobné změny v nastavení vozu. Tohle výchozí postavení není špatné. Mám tak dobré auto, že bych měl pozici v závodě udržet," řekl Alonso.

Schumacherovi ve ferrari chyběly zhruba dvě desetiny k tomu, aby na domácí trati znovu vylepšil rekord v počtu kvalifikačních vítězství a zopakoval prvenství z Imoly, kde si potom před dvěma týdny dojel po souboji s Alonsem pro vítězství.

"Potvrzujeme, že jsme schopní prát se o první místo na jakékoliv trati, za jakýchkoliv podmínek. Rád bych tady vyhrál pro diváky pole position, ale jestliže místo toho zítra zvítězím, tak to skousnu," řekl Schumacher. "Těším se na neděli, bude to napínavé a vyhraje ten lepší."

Fisichella si šel do boxů vyřizovat účty s Villeneuvem.

Druhá řada bude mít brazilské složení. Blýskání na lepší časy v týmu s koněm ve znaku potvrdil třetím místem Felipe Massa, vedle něj se postaví bývalý pilot Ferrari Rubens Barrichello s hondou. Následující místa patří Kimimu Räikkönenovi s mclarenem a Jensonu Buttonovi s další hondou.

Kvalifikační finále pro deset nejlepších jezdců se muselo obejít bez Alonsova týmového kolegy Giancarla Fisichelly, který skončil jedenáctý. Temperamentní Ital z předčasného vyřazení obvinil Jacquesa Villeneuva, který jej podle jeho názoru na trati blokoval, a také si to šel s kanadským mistrem světa z roku 1997 vyříkat do boxů týmu BMW.

"Nemyslím, že bych mu překážel nebo jej omezoval. Nechápu, proč je naštvaný. Viděl jsem ho za sebou, ale podle mě mezi námi bylo hodně místa," divil se Villeneuve Italově rozhořčené reakci.

Těžkou pozici budou mít oba piloti Williamsu Nico Rosberg a Mark Webber, kteří kvůli výměně motoru ztratili podle pravidel deset míst na startovním roštu. A protože se jim v kvalifikaci příliš nevedlo, pojedou až z 20. a 22. místa.

Výsledky - kvalifikace:
1. Alonso (Šp./Renault) 1:29,819, 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 1:30,028, 3. Massa (Braz./Ferrari) 1:30,407, 4. Barrichello (Braz./Honda) 1:30,754, 5. Räikkönen (Fin./McLaren) 1:30,933, 6. Button (Brit./Honda) 1:30,940, 7. Trulli (It./Toyota) 1:31,419, 8. Villeneuve (Kan./BMW) 1:31,542, 9. Montoya (Kol./McLaren) 1:31,880, 10. R. Schumacher (Něm./Toyota) 1:30,94

Reklama

Související témata: