Hlavní obsah

Alonso chce po triumfu v Kanadě poprvé vyhrát i v USA

INDIANAPOLIS

Do druhé poloviny vstoupí o víkendu mistrovství světa vozů formule 1 a úřadující šampión Fernando Alonso je díky stabilní výkonností favoritem i v nedělní Velké ceně USA. Boj o osmý titul však stále nevzdává ani Michael Schumacher, který při své nevydařené loňské sezóně vyhrál pouze jednou, a to právě v Indianapolisu.

Článek

Španěl Alonso si v minulém devátém dílu mistrovství světa dojel s renaultem pro čtvrtý triumf za sebou a na Němce Schumachera s ferrari má náskok v celkovém pořadí již 25 bodů. Všichni si však pamatují kuriózní loňský podnik na okruhu v Indianapolisu, kde stáje stáhly vozy ze závodu kvůli nevyhovujícím pneumatikám Michelin a obavám o bezpečnost. Schumacher tak vyhrál boj proti pěti vozům.

Vyhraje Fernando Alonso i Velkou cenu USA v Indianapolisu?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Čtyřiadvacetiletý nejmladší mistr světa v historii ve třech předchozích startech v USA ani jednou závod nedokončil a letos to chce napravit. Věří si, neboť minule v Kanadě vyhrál poprvé v kariéře a pětkrát za sebou se postavil na první místo startovního roštu díky vítězství v kvalifikaci. Loni v USA byl jedním z těch, kteří nestartovali.

"Indianapolis je pro mě další šance vyhrát a zase o něco zvětšit náskok," prohlásil Alonso, který minulý týden v Kanadě vyhrál poprvé v kariéře v Severní Americe. "Nejlepší obrana proti Michaelovi (Schumacherovi) je útok. Budu se všemožně snažit vyhrávat i dál," uvedl Alonso, jehož největší soupeř v USA vyhrál třikrát.

"Tento závod je pro mě další výzva. Naší strategií pro tento i další závody bude útočit a přesně tak hodlám jet. Všechno je ještě možné, nic nevzdávám," prohlásil německý pilot. "Sezona je teprve v polovině a boj o titul je stále otevřený," uvedl Schumacher. "Rozhodně neházíme ručník do ringu," přidal se šéf Ferrari Jean Todt.

Satisfakce za loňské fiasko

Pro fanoušky by letošní Velká cena USA mohla být satisfakcí za loňské fiasko. Na jejím startu bude poprvé od roku 1989 domácí závodník, před 17 lety skončil ve Phoenixu třetí Eddie Cheever. Třiadvacetiletý nováček v seriálu Scott Speed už loni nastoupil v barvách Red Bullu jako testovací pilot při tréninku, letos pojede regulérní závod s vozem stáje Toro Rosso.

"Bude to poprvé, kdy moje máma uvidí na vlastní oči závod formule 1," prohlásil pyšně. "Konečně se nechala přemluvit a s celou rodinou se přijde podívat. Věřím, že to pro mě bude krásný víkend," uvedl Speed.

Formule 1 se také snaží napravit si v Americe pošramocenou reputaci. Michelin věnoval fanouškům 20 tisíc vstupenek, jezdci pořádají více autogramiád než obvykle a diváci budou moci na prohlídku do depa.

Nedělní závod odstartuje v 19:00 SELČ.

Průběžné pořadí MS (po 9 z 18 závodů):
1. Alonso (Šp./Renault) 84, 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 59, 3. Räikkönen (Fin./McLaren) 39, 4. Fisichella (It./Renault) 37, 5. Massa (Braz./Ferrari) 28, 6. Montoya (Kol./McLaren) 26, 7. Button (Brit./Honda) 16, 8. Barrichello (Braz./Honda) 13, 9. Heidfeld (Něm./BMW) 12, 10. R. Schumacher (Něm./Toyota) 8.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 121, 2. Ferrari 87, 3. McLaren-Mercedes 65, 4. Honda 29, 5. BMW Sauber 19, 6. Toyota 11, 7. Williams-Cosworth 10, 8. Red Bull-Ferrari 9, 9. Toro Rosso 1.

Reklama

Související témata: