Hlavní obsah

Renault na Hungaroringu opět použije své tlumiče

PRAHA

Zatímco při nedělní Velké ceně Německa formule 1 se stáj Renault musela obejít bez svého systému tlumičů vibrací pneumatik, tento víkend v Maďarsku bude zase vše jinak. Protest Mezinárodní automobilové federace FIA proti použití této novinky se totiž bude projednávat až v září a tým se nemusí obávat zpětného potrestání.

Článek

Renault v Německu odstranil ze svých vozů kontroverzní komponenty poté, co sice prošel technickou přejímkou, ale FIA podala proti použití tlumičů protest a francouzská stáj z obavy před možnou diskvalifikací tlumiče na monoposty raději nenamontovala. Nyní je jasné, že protest federace přijde na pořad dne až v září a vedení týmu bylo přímo z federace ubezpečeno, že se nemusí obávat retrospektivního postihu.

Fernando Alonso i Giancarlo Fisichella neměli o víkendu bez tlumícího zařízení šanci konkurovat pilotům Ferrari, kteří jsou jejich hlavními rivaly v letošní sezóně. Systém, který pomocí závažové hmoty tlumí vibrace kol a tím přispívá k lepší stabilitě vozu, používají jezdci dalších šesti týmů. Ti jej však mají pouze jako doplňkovou součást a v Německu tolik neutrpěli, zatímco Renault na tlumičích staví.

Alonso zůstává klidný

Zůstává otázkou, na kolik je systém tlumení skutečně účinný. Podle některých expertů díky němu získává Renault až tři desetiny sekundy na kolo, objevují se ale i hlasy, podle nichž jde jen o čistě psychologickou záležitost.

Renault se na Hockenheimringu potýkal také se špatnou kvalitou pneumatik Michelin, které bez tlumení odcházely takřka před očima. I to by ale mělo být tento víkend vyřešeno. "Pneumatiky pro Maďarsko se výrazně liší od těch, které jsme používali na Hockenheimu. Michelin reagoval velmi pružně a nevidím důvod, proč bychom neměli odjet další z vítězných závodů," nechal se podle BBC slyšet úřadující mistr světa Fernando Alonso.

Španělský mladík po výborném vstupu do sezóny začal ztrácet, ve třech posledních Velkých cenách musel přihlížet triumfálním oslavám Michaela Schumachera a jeho náskok v čele pořadí MS se snížil na 11 bodů. V Poháru konstruktérů vede Renault před Ferrari už jen o 10 bodů. Do konce světového šampionátu zbývá šest závodů.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články