Hlavní obsah

Villeneuve po vzájemné dohodě opouští BMW

PRAHA

Jacques Villeneuve se nevrátí do závodní sedačky monopostu německé stáje BMW. V pondělí dopoledne to tým oznámil s tím, že se na předčasném ukončení smlouvy domluvily obě strany po vzájemné dohodě. Kanadský pilot byl nahrazen dosavadním testovacím pilotem BMW Robertem Kubicou z Polska.

Článek

Výměna byla avízovaná zatím pouze na jeden závod, kterým byla Velká cena Maďarska o uplynulém víkendu,  poté, co Villeneuve oznámil stáji, že nebude moci kvůli následkům havárie z předchozí Velké ceny Německa na Hockenheimu v Maďarsku startovat .

Nyní je ale jasné, že havárie urychlila jeho definitivní odchod z týmu, se kterým se v zákulisí počítalo až po skončení sezóny, ačkoli měl Villeneuve smlouvu platnou na nadcházejících pět závodů. Přispělo k tomu velkou měrou i výborné představení Roberta Kubicy na Hungaroringu, přestože mu nakonec byly dva vybojované body odebrány za nedodržení minimální váhy vozu, což ovšem není jeho vina.

Šéf stáje BMW Mario Theissen k tomu řekl v oficiálním prohlášení: "Jacques pro nás v tomto ročníku pracoval velmi dobře. Pro naší stáj BMW přivezl v Malajsii historicky první body. Měl zásadní přínos na vývoji nově budované stáje BMW Sauber F1 Team, stejně tak i na technickém vývoji monopostu".

Konec ve formuli 1

Přesto se tým po Villeneuvově havárii v Hockenheimu rozhodl přezkoumat svoje priority pro příští rok. Včetně nasazení doposud testovacího pilota Kubicy, se kterým se jako se závodním pilotem v kokpitu BMW všeobecně počítalo až od příští sezóny, již do zbývajících pěti podniků letošního ročníku MS.

"Rozhodování v tomto ohledu směřovalo k vyhodnocení našeho jezdeckého složení pro příští rok, což přirozeně ovlivnilo Jacquesovu pozici v týmu pro zbytek sezóny," uvedlo vedení stáje.

Pro bývalého mistra světa z roku 1997 to s největší pravděpodobností znamená i ukončení kariéry ve formuli 1. Villeneuve má na svém kontě 165 startů ve Velkých cenách, jedenáctkrát se radoval z vítězství. Podle zatím nepotvrzených informací by kanadský pilot mohl následovat Juana Pabla Montoyu do zámořské série NASCAR.

Reklama

Související témata: