Hlavní obsah

Enge: Nemůžeme čekat, že budeme vyhrávat každý víkend

PRAHA

V lepší umístění než byla konečná dvanáctá příčka v premiérovém ročníku formulové série A1 Grand Prix věří před startem druhé sezóny český tým, jehož jedničkou bude opět Tomáš Enge. "Konkurence bude letos asi ještě silnější než loni," říká před začátkem 'zimní' sezóny zkušený český závodník.

Foto: BPA sport marketing

Tomáš Enge

Článek

Češi vstupovali loni na podzim do nového šampionátu s velkými ambicemi, které však nenaplnili. "Věřil jsem v lepší umístění, než jakého jsme nakonec dosáhli. Příčin bylo několik. Měli jsme omezené testování, vůz byl navíc hodně odlišný od F3000 a musel jsem se hodně učit. V průběhu sezóny jsme se začali zlepšovat a v samotném závěru vyhráli v Číně. To byla velká motivace pro příští ročník," líčil Enge při úterním setkání s novináři.

V nadcházející sezóně zavítá seriál A1 GP premiérově i na brněnský Masarykův okruh. "Závod v Brně je samozřejmě také velkou motivací. Tak velký závod jsem v České republice ještě nejel a nevím, co od něj mám očekávat, Tvrdě se připravuji, moc se těším, ale současně cítím, že vystoupení před domácími fanoušky bude hodně svazující," přiznal český pilot, jenž bude kvůli povinnostem vůči týmu Aston Martin v zámořské sérii vytrvalostních závodů American Le Mans Series chybět v úvodním podniku letošní sezóny v nizozemském Zandvoortu.

Fittipaldi překvapil zájmem

V nadcházejícím ročníku seriálu bude český tým úzce spolupracovat s Brazilci. "Před dvěma týdny jsme společně testovali v Silverstonu. Spolupráce se jeví velice dobře, jejich jezdec Christiano 'Tuka' Rocha je i přes své mládí velice rychlý a součinnost s ním je hodně přínosná," tvrdí Enge, jehož prý mile překvapil šéf brazilského týmu Emerson Fittipaldi. "Velice se o nás zajímal, příjemně se s ním povídalo," doplnil český jezdec.

Týmová spolupráce začala být během minulé sezóny zcela standardní a podle Engeho je zcela otevřená. "Spolupracují vždy maximálně dva týmy. Data získaná z vozů jdou do společného počítače, máme společné brífingy ohledně nastavení. Spolupráce je detailní, týmy si vyměňují kompletní informace," vyprávěl.

V kladení cílů pro letošní sezónu je ale liberecký rodák opatrný. "Konkurence bude ještě silnější než loni. Francouzi budou opět velmi nebezpeční, to samé platí o Nizozemcích, za něž bude jezdit Jos Verstappen. Nebude to jednoduché, nemůžeme čekat, že budeme vyhrávat každý víkend," uzavřel Enge.

Reklama

Související témata: