Hlavní obsah

Pohroma pro Mercedes, triumf pro Verstappena! Hamiltona v čele MS znovu střídá Vettel

Spielberg
Aktualizováno

Potají mysleli na double, nakonec ale odjíždějí ze Spielbergu s prázdnou. Jezdci stáje Mercedes Lewis Hamilton a Valtteri Bottas na startu nedělní Velké ceny Rakouska formule 1 okupovali první řadu, po technických potížích ale ani jeden neviděl cíl. Pro první triumf v sezóně si dojel Max Verstappen z týmu Red Bull před dvojicí pilotů Ferrari Kimim Räikkönenem a Sebastianem Vettelem. Německý jezdec díky patnáctibodovému přídělu opět po týdnu střídá Hamiltona v čele šampionátu a vede s náskokem jediného bodu.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Max Verstappen s vozem Red Bull na okruhu ve Spielbergu.

Článek

Dvacetiletý Verstappen si pro čtvrtý triumf v kariéře dojel až z pátého místa na startu a ukončil čtyřletou nadvládu Mercedesu na okruhu ve Spielbergu. Pomohlo mu k tomu i naprosté selhání německé stáje, jejíž vozy sice odstartovaly z první řady, ale kvůli technickým problémům do cíle nedojel jak vítěz kvalifikace Valtteri Bottas, tak úřadující mistr světa Hamilton.

Mercedes přitom nezačal závod vůbec špatně, a i když Bottas po startu přišel o první pozici, dokázal se rychle vrátit na druhé místo za Hamiltona. Jenže ve 14. kole musel finský pilot a obhájce loňského vítězství odstoupit, protože mu selhal nový motor, který přitom začal používat teprve před týdnem.

Hamilton nechápal

V závodě byl kvůli tomu zaveden virtuální safety car a přišlo další selhání Mercedesu. V čele jedoucí Räikkönen s Vettelem i dvojice red bullů Verstappen, Daniel Ricciardo toho využili k výměně pneumatik, zatímco vedoucí Hamilton zůstal na trati. Do boxů zajel až v 25. kole a na trať se vrátil čtvrtý za trojicí Verstappen, Ricciardo, Räikkönen a před pátým Vettelem.

"Zahodili jsme vítězství. Nechápu," rozčiloval se Hamilton. Za podcenění situace se mu poté několikrát omluvil hlavní stratég Mercedesu James Vowles. Smůla ale čtyřnásobného šampiona pronásledovala dál a v 39. kole se před něj dostal největší rival v boji o titul Vettel.

Hamilton se pak po druhé zastávce v boxech díky odstoupení narozeninového oslavence Ricciarda vrátil na čtvrté místo, ale v 64. kole přišla další rána. Také čtyřnásobného mistra světa totiž zradil motor a Brit musel odstoupit. Do cíle Velké ceny nedojel poprvé po 33 závodech.

Do čela šampionátu se tak po devátém závodě v sezóně dostal opět Vettel, ale Hamilton si může vedení vzít zpět už za týden, kdy ho čeká domácí Velká cena v Silverstonu.

Velká cena Rakouska vozů formule 1 ve Spielbergu
1. Verstappen (Niz./Red Bull)1:21:56,024 hod.
2. Räikkönen (Fin./Ferrari)+1,504 s
3. Vettel (Něm./Ferrari)+3,181
4. Grosjean (Fr./Haas)+1 kolo
5. Magnussen (Dán./Haas)+1 kolo
6. Ocon (Fr./Force India)+1 kolo
7. Pérez (Mex./Force India)+1 kolo
8. Alonso (Šp./McLaren)+1 kolo
9. Leclerc (Mon./Sauber)+1 kolo
10. Ericsson (Švéd./Sauber)+1 kolo
11. Gasly (Fr./Toro Rosso)+1 kolo
12. Sainz (Šp./Renault)+1 kolo
13. Stroll (Kan./Williams)+2 kola
14. Sirotkin (Rus./Williams)+2 kola
Vandoorne (Belg./McLaren)nedojel
Hamilton (Brit./Mercedes)nedojel
Hartley (N. Zél./Toro Rosso)nedojel
Ricciardo (Aus./Red Bull)nedojel
Bottas (Fin./Mercedes)nedojel
Hülkenberg (Něm./Renault)nedojel
Průběžné pořadí MS (po 9 z 21 závodů)
1. Vettel146 b.
2. Hamilton145
3. Räikkönen101
4. Ricciardo96
5. Verstappen93
Pohár konstruktérů:
1. Ferrari247
2. Mercedes237
3. Red Bull189
4. Renault62
5. Haas49
6. McLaren44
7. Force India42
8. Toro Rosso19
9. Sauber16
10. Williams4

Reklama

Související témata: