Hlavní obsah

Poslední pole position v sezoně si v Abú Zabí zajistil Hamilton

Abú Zabí

Do závěrečného závodu sezony formule 1 Velké ceny Abú Zabí odstartuje po triumfu v sobotní kvalifikaci z pole position Lewis Hamilton. Již jistého mistra světa v první řadě na okruhu Yas Marina doplní v neděli jeho kolega ze stáje Mercedes Valtteri Bottas.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Lewis Hamilton zdraví diváky na okruhu Yas Marina po triumfu v kvalifikaci na Velkou cenu Abú Zabí.

Článek

Hamilton si pro 83. pole position v kariéře dojel v rekordním čase 1:34,794 a v neděli zaútočí na jedenácté vítězství v sezoně a osmé z posledních jedenácti závodů. Úspěšná série mu před třemi týdny v Mexiku vynesla jako teprve třetímu jezdci v historii pátý titul mistra světa. Rozhodnuto je i v Poháru konstruktérů, který popáté za sebou získal Mercedes.

Bottas v kvalifikaci na druhém místě zaostal o necelé dvě desetiny. Finský pilot bude v neděli usilovat o odčinění nelichotivé statistiky, protože se může stát prvním jezdcem mistrovské stáje po pěti letech, který v sezoně nevyhraje ani jeden závod. Bottas naposledy zvítězil v minulé sezoně právě v Abú Zabí.

Za dvojicí mercedesů se seřadili jezdci Ferrari. Vicemistr světa Sebastian Vettel byl třetí a Kimi Räikkönen do posledního závodu v barvách italské stáje před odchodem do Sauberu odstartuje ze čtvrtého místa. Pátý dojel Daniel Ricciardo, který se v jubilejním 150. závodě ve formuli loučí se stájí Red Bull, protože v příští sezoně bude jezdit za Renault. Šestý byl jeho týmový kolega Max Verstappen.

Dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso z McLarenu odstartuje do posledního závodu ve formuli 1 z patnáctého místa. "Hlavní je dojet do cíle a podat takový výkon, abych mohl být na poslední Velkou cenu hrdý. A kdybychom skončili na bodech, byl by to splněný sen," řekl Alonso, jehož rozlučku s formulí v Abú Zabí připomíná speciálně vyzdobená helma a vůz.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí formule 1
1. Hamilton (Brit./Mercedes)1:34,794
2. Bottas (Fin./Mercedes)-0,162
3. Vettel (Něm./Ferrari)-0,331
4. Räikkönen (Fin./Ferrari)-0,571
5. Ricciardo (Austr./Red Bull)-0,607
6. Verstappen (Niz./Red Bull)-0,795
7. Grosjean (Fr./Haas)-1,398
8. Leclerc (Mon./Sauber)-1,443
9. Ocon (Fr./Force India)-1,746
10. Hülkenberg (Něm./Renault)-1,748

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint probíhá
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články