Hlavní obsah

Projev vzájemného respektu. Co si mezi sebou vyměňují jezdci formule 1?

Praha

To, že si fotbalisté mezi sebou vyměňují po zápase dresy, se stalo již tradicí. Co si ale mění se svými soupeři jezdci Formule 1? Kombinézy to nejsou. Projevem vzájemné úcty a respektu je výměna jejich přileb. Poprvé v kariéře si své helmy vyměnili po skončení šampionátu i mistři světa Lewis Hamilton a Sebastian Vettel.

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Vettel a Lewis Hamilton.

Článek

„Je to čestná záležitost, kterou jezdci dělají. Je to důkazem našeho vzájemného respektu,“ prohlásil při výměně Lewis Hamilton na webu Motorsport.com. „Jsou jako naše dresy, takže tady je jedna z mých. V letošním roce jsi odvedl skvělou práci, bylo mi opravdovým potěšením s tebou závodit,“ řekl jezdec Mercedesu Sebastianu Vettelovi.

„Je to poprvé, co jsme si vyměnili helmy. Mám z toho radost,“ uvedl Vettel. „Vyhrát pět titulů, to je hodně velký úspěch. Doufám, že už tě ale zastavím,“ vtipkoval jezdec Ferrari a svého rivala rozesmál i tím, když uvedl, že helmu nebude moci nosit, neboť má Hamilton oproti němu mnohem menší hlavu.

Lewis Hamilton sváděl se Sebastianem Vettelem velký souboj o titul hlavně v první polovině sezony, kdy se střídali na čele průběžného pořadí. Po přestávce však Vettelovi několik závodů nevyšlo a Hamilton se mu pomalu začal vzdalovat. Titul mistra si světa si třiatřicetiletý Brit zajistil v Mexiku, dva závody před koncem šampionátu.

Zatímco Hamilton se už nyní naplno věnuje oslavám svého pátého titulu, jednatřicetiletý Vettel se ještě zamýšlí nad uplynulou sezonou. „Byl to těžký rok. V několika prvních závodech jsme měli štěstí, pak jsem byli silní a ke konci jsme ve všem trochu ztráceli. Neměli jsme hlavně rychlost. Teď potřebuji trochu času pro sebe. Příští rok se vrátíme silnější,“ slíbil čtyřnásobný světový šampion.

Reklama

Související témata: