Hlavní obsah

Světový šampion ve formuli 1 rozzlobil své rodné město, označil ho za slum

Londýn/Praha

Lewis Hamilton zase schytal kritiku. Pětinásobný světový šampion formule 1 opět svými výroky pobouřil okolí, když při předávání cen Sportovní osobnost Velké Británie označil své rodné město Stevenage za slum. „Je to pro nás velké zklamání,“ přiznala Sharon Taylorová, vrchní radní města.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Lewis Hamilton.

Článek

Svými výkony ve formuli 1 udivuje Lewis Hamilton svět, avšak svými výroky umí někdy pořádně naštvat. Třeba jako na nedávném slavnostním večeru stanice BBC při vyhlášení Sportovní osobnosti Velké Británie za rok 2018. Jezdec Mercedesu v anketě skončil na druhém místě za cyklistou Geraintem Thomasem, letošním vítězem Tour de France.

Během rozhovoru s moderátorkou Gabby Loganovou se však třiatřicetiletý Hamilton nehezky vyjádřil o svém rodném městě. Stevenage označil za slum, což je podle definice chudinská čtvrť z improvizovaných a obvykle nelegálně postavených chatrčí. „Pro nás, pro celou naši rodinu bylo snem udělat něco jinak, abychom se z toho slumu dostali,“ prohlásil pilot.

Prohřešky se množí

Okamžitě si však uvědomil, co vyřkl a snažil se ospravedlnit. „Dobře, nemyslel jsem ze slumů, ale abychom se někam dostali a něco dokázali. Všichni jsme si stanovili cíle velmi vysoko,“ vysvětloval pětinásobný světový šampion, avšak ohlasy na sebe nenechaly dlouho čekat.

„Je to pro nás zklamání, že Lewis Hamilton označil Stevenage za slum na tak velkolepé akci,“ uvedla Sharon Taylorová, vrchní radní města. „Uvědomil si sice, co řekl, a snažil se to hned napravit, avšak nyní se lidé, kteří ho obdivují a podporují, cítí velmi smutně a uraženě,“ dodala.

Bylo to již poněkolikáté, co Hamilton svými výroky naštval lidi. Tak třeba nedávno označil Indii za chudé místo a poté musel vysvětlovat, jak to bylo myšleno. „I když má Indie nejrychleji rostoucí ekonomiku, zároveň tam řada lidí trpí chudobou,“ obhajoval se. Nebo když rozzlobil zemědělce tím, jak hlásal, že krávy ničí planetu a že bude raději veganem.

Reklama

Související témata: