Hlavní obsah

Je tu Schumacherovo jubileum! Legenda začínala na podomácky sestrojené motokáře, rodina otevře muzeum

Michaelu Schumacherovi je padesát. Legendární jezdec formule 1 slaví 3. ledna významné životní jubileum, rodina na jeho počest spustí virtuální muzeum a Ferrari v Maranellu otevře unikátní výstavu. Připomeňme si tedy, jak sedminásobný světový šampion začínal s motokárami, jak dosáhl svých největších úspěchů, a i ten nešťastný okamžik, kdy si na lyžích vážně poranil hlavu a zmizel z veřejnosti. "Je v těch nejlepších rukou," vzkazuje fanouškům rodina.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Schumacher.

Článek

Michael Schumacher se narodil 3. ledna 1969 v německém Hürthu. Svou první motokáru dostal ke čtvrtým narozeninám, byla po domácku sestrojená a malý Michael s ní jezdil na parkovišti. Když jednou naboural do sloupu lampy, jeho otec si uvědomil, že to není příliš bezpečné místo a rozhodl se svého syna přihlásit do motokárového klubu v Kerpenu.

První závod absolvoval Michael v roce 1973 a místní tisk o něm psal jako o nejmladším motokárovém jezdci Německa. V pěti letech vyhrál svůj první závod a v šesti se stal mistrem klubu v Kerpenu. V roce 1984 ovládl juniorské motokárové mistrovství Německa a o rok později titul obhájil. V témže roce navíc získal titul vicemistra světa.

Své působení v motokárách zakončil v roce 1987, a to dvěma tituly. Stal se mistrem Německa a Evropy. Na období u motokár Michael Schumacher často rád vzpomínal. „Je to můj svět. Jsou součástí mě, mého dětství a mám na ně jen dobré vzpomínky,“ uvedl na webu michael-schumacher.de.

V roce 1988 se stal mistrem Německa ve Formuli König a o rok později byl zařazen do juniorského týmu Mercedesu, který vychovával mladé jezdce pro mistrovství světa sportovních vozů. Další trofej získal Michael v roce 1990, když vyhrál německou Formuli 3. Další rok už usedl do formule 1.

Díky incidentu jezdce Bertranda Gachota, který postříkal taxikáře slzným plynem, mu bylo nabídnuto místo u týmu Jordan na Velkou cenu Belgie. Tam také zažil Michael Schumacher svou premiéru ve formuli 1. V kvalifikaci překvapil, když skončil sedmý, avšak závod pro něj kvůli poruše spojky skončil už po několika stech metrech.

Svými výkony zaujal a na zbylé závody sezony přešel k Benettonu. S ním dvě velké ceny nedokončil, v jedné dojel pátý a ve dvou šestý. Další rok už Michael Schumacher stál na stupních vítězů. Hned v druhém závodě obsadil třetí místo. Své první vítězství pak slavil ve Velké ceně Belgie.

V roce 1994 získal Michael Schumacher svůj první titul mistra světa. Avšak byla to taková podivná sezona. Talentovaný jezdec vyhrál první čtyři závody, ale otřásly s ním tragické nehody v Imole, které nepřežili Ayrton Senna a Roland Ratzenberger. Po dvou dalších výhrách, však přišel další šok.

Schumacher v Belgii na pokyn týmu několikrát neuposlechl traťové komisaře a byl diskvalifikován. Navíc dostal stop na další dva závody. Jeho náskok v čele šampionátu se tenčil. Před poslední velkou cenou ztrácel Damon Hill na svého rivala jediný bod. Během závodu došlo k vzájemné kolizi a oba skončili mimo trať. Německý jezdec se tak mohl radovat ze svého prvního titulu.

„Nevěděl jsem, co se stalo s Damonem, nevěděl jsem, jestli se mám radovat, byl jsem hodně zmatený,“ vzpomínal Schumacher. „Bylo hrozné stát tam a čekat na to, kdo je vítěz. A když to bylo jisté, byl to úžasný pocit. Trvalo mi ale dlouho, než jsem si opravdu uvědomil, že jsem mistrem světa.“

O rok později titul světového šampiona obhájil a po sezoně zamířil k Ferrari. S italskou stájí vyhrál mistrovství světa hned pětkrát, formuli 1 vládl v letech 2000 až 2004. „Byl to opravdový výbuch radosti. Nedokážu vyjádřit slovy, jak mi je. Jsem opravdu nesmírně šťastný,“ říkal v roce 2000.

Po skončení sezony 2006 ukončil Schumacher kariéru. Neodešel ale úplně. U Ferrari zůstal jako poradce, pomáhal s vývojem vozu a občas i testoval. Na konci roku 2009 oznámil návrat, avšak s týmem Mercedes. „Tři roky bez formule mě nabily energií, cítím, že mohu něco dokázat,“ prohlásil tehdy. Jeho výkony už ale nebyly jako dřív a po třech letech se legendární jezdec rozhodl odejít definitivně.

Sedminásobný světový šampion během své kariéry získal řadu ocenění, stal se sportovcem roku Německa, třikrát evropským sportovcem roku a dvakrát světovým sportovcem roku. Jeho bratr Ralf byl také závodníkem ve formuli 1. V roce 1995 se Michael Schumacher oženil. Spolu s manželkou Corinou má dvě děti, dceru Ginu-Marii a syna Micka, který letos vyhrál evropský šampionát formule 3.

V posledních letech však Michael Schumacher zmizel veřejnosti z očí. Před pěti lety při lyžování ve francouzských Alpách utrpěl vážné poranění hlavy. Byl v kómatu, podstoupil několik operací. Rodina se rozhodla o jeho zdravotním stavu neinformovat. Objevují se tak jen spekulace, jak na tom je. Před Vánoci přišel deník The Daily Mail s potěšující zprávou. Michael Schumacher není upoután na lůžko.

U příležitosti významného jubilea přišli na sociálních sítích s vyjádřením i jeho nejbližší. "Jsme rádi, že můžeme spolu s vámi oslavit padesáté narozeniny Michaela. Chceme vám za to poděkovat. Můžete si být jistí, že je v těch nejlepších rukou, děláme vše, co je v našich silách, abychom mu pomohli. Chápejte prosím, že plníme Michaelovo přání ohledně jeho zdraví. Je to citlivé téma a chceme, aby zůstalo v soukromí," uvedla rodina.

Reklama