Hlavní obsah

Osmnáct krásek usiluje o titul. Startuje nový formulový šampionát pro ženy

Formulový šampionát je tu! Tentokrát ale ten v ženském podání. Nová série speciálně pro ženy odstartovala na okruhu v Hockenheimringu pátečními tréninky. O titul bude v nové soutěži během šesti závodů bojovat osmnáct jezdkyň. Největší favoritkou je Britka Jamie Chadwicková, která loni jako první žena v historii dokázala vyhrát závod britské Formule 3.

Foto: Sport.cz

Jamie Chadwicková je největší favoritkou W Series.

Článek

Když byl loni na podzim oznámen vznik nové soutěže pro ženy, W Series, vzbudilo to mnoho rozruchu. Zatímco některé jezdkyně byly nadšené, že jim tento formulový šampionát může pomoci v jejich rozvoji a okamžitě podaly přihlášku, jiné byly naštvané a hovořily o segregaci.

Pořadatelům se po vyhlášení sešlo více než sto přihlášek, z nich poté vybraly přes padesát kandidátek a z nich pak osmadvacet postoupilo do dalšího kola. Během něj jezdkyně testovaly na okruhu ve Španělsku s monoposty F3 a osmnáct z nich se pak mohlo radovat, že se zúčastní šampionátu.

Ten odstartoval tento pátek dopoledne prvním tréninkem na okruhu v Hockenheimringu a nejrychlejší čas s vozem Tatuus T-318 zajela největší favoritka W Series, Britka Jamie Chadwicková, která loni šokovala, když jako první žena v historii ovládla závod britské Formule 3.

Šampionát se letos uskuteční na šesti evropských okruzích, v květnu v Německu a Belgii, v červnu v Itálii, v červenci v Německu a Nizozemsku a v srpnu ve Velké Británii. V dalších sezonách by se pak měl rozšířit i do Austrálie, Asie a Ameriky. V pátek jsou vždy na programu dva pětačtyřicetiminutové tréninky, v sobotu dopoledne pak třicetiminutová kvalifikace a odpoledne závod na třicet minut plus jedno kolo.

Body se budou rozdělovat stejně jako ve formuli 1. Vítězka získá pětadvacet bodů, druhá v závodě obdrží osmnáct bodů, třetí v pořadí patnáct a jezdkyně, která skončí na desátém místě získá bod. Celkem se rozdělí jeden a půl milionu amerických dolarů (více než třicet čtyři milionu korun), přičemž šampionka si přijde na půl milionu dolarů.

Jezdkyně W Series
Jamie Chadwicková (Velká Británie)
Sabre Cooková (USA)
Marta Garciaová (Španělsko)
Megan Gilkesová (Kanada)
Esmee Hawkeyová (Velká Británie)
Jessica Hawkinsová (Velká Británie)
Shea Holbrooková (USA)
Emma Kimilainenová (Finsko)
Sarah Mooreová (Velká Británie)
Naomi Schiffová (Belgie)
Tasmin Pepperová (Jihoafrická republika)
Alice Powellová (Velká Británie)
Caitlin Woodová (Austrálie)
Vicky Piriaová (Itálie)
Gosia Rdestová (Polsko)
Beitske Wisserová (Nizozemsko)
Fabienne Wohlwendová (Lichtenštejsnko)
Miki Koyamaová (Japonsko)

Reklama