Hlavní obsah

Ze stříbrných šípů čiší silný chlad

PRAHA/MONTE CARLO

Přátelství mezi jezdci formule 1 jsou vzácná, pěstují se ale profesionální vztahy a navenek nesmí být znát žádná nevraživost. Nešlo ale přehlédnout, že ze stříbrných vozů, které suverénně ovládly závod v monackém knížectví, sálal silný chlad.

Článek

„Vše v pořádku?“ zeptal se v cíli Fernando Alonso kolegy ze stáje McLaren Mercedes Lewise Hamiltona. „Ano,“ odpověděl nejlepší nováček v dějinách F-1. To bylo vše, co si řekli po vystoupení z vozů pod pódiem. S ostatními členy týmu se objímali, spolu si jen bez výrazného stisku podali ruku.

„Alonso nemá rád, když je pod tlakem a už vůbec ne od týmového kolegy. Zejména, když ví, že má co do kvality zcela identický vůz,“ vysvětlil Pavel Turek, který téměř deset let strávil právě v tomto týmu. „Šéf McLarenu Dennis vždy dbá na dvě věci. Aby oba jezdci měli rovnocenné podmínky a jejich vztah nenarušoval image týmu. Když spolu jezdili Häkkinen a Coulthard, dalo se hovořit o určitém stupni přátelství, ale jak sami říkali, na dovolenou spolu nemusí. Ve formuli 1 je podstatné, aby vztah jezdců nepoškodil tým,“ dodal.

V Monte Carlu Alonso zajel pole position, ale Hamilton chtěl poprvé vyhrát. Na startovním roštu stáli vedle sebe a městská trať nedává moc šancí na předjetí. „Očekávám, že s námi šéfové stáje promluví, abychom vzájemným soubojem nepřipravili stáj o body,“ řekl po kvalifikaci Fernando Alonso.

Stalo se v neděli ráno a na trati to bylo znát. Alonso nejlépe odstartoval a Hamilton, i když se mu několikrát přiblížil, neútočil. „Jen jsem se snažil tlačit, ale neriskoval jsem,“ přiznal po závodě. „Tlak jsem cítil, ale nebyl takový, abychom šli do rizika. Týmový úspěch je výš, než osobní ambice,“ potvrdil strategii McLarenu Alonso. Hamilton si na první triumf musí počkat.

Reklama

Související témata: