Hlavní obsah

Kvalifikační závod v obráceném pořadí. Jezdcům se návrh na zatraktivnění formule 1 nelíbí

Praha

Jak zatraktivnit formuli 1? Téma, o kterém se stále více diskutuje. Vedení F1 Liberty Media teď přišlo s řešením. V příští sezoně by se během tří velkých cen místo současných kvalifikací uskutečnily nové kvalifikační závody. Šlo by jen o zkoušku, avšak i ta se jezdcům nelíbí. „Je to úplný nesmysl,“ prohlásil Sebastian Vettel z Ferrari.

Foto: Sport.cz

Sportovní šéf formule 1 Ross Brawn.

Článek

Místo kvalifikace rozdělené do tří částí by pořadí na startu nedělní velké ceny formule 1 určil sobotní kvalifikační závod. Ten by se jel přibližně na dvacet kol a jezdci by v něm startovali podle bodů v šampionátu. Avšak v obráceném pořadí. Lídr šampionátu by tedy startoval jako poslední.

Tak s takovýmto řešením, jak zatraktivnit formuli 1, přišlo vedení F1 Liberty Media. Nový formát by chtělo vyzkoušet v příští sezoně během tří velkých cen, avšak u jezdců tento návrh nenašel pochopení. „Opravdu nevím, co na to říct. Lidé, kteří to navrhli neví, o čem mluví,“ uvedl Lewis Hamilton z Mercedesu na webu motorsportmagazine.com.

Je to úplný nesmysl,“ přidal se Sebastian Vettel z Ferrari. „Nevím, který génius s tím přišel, ale tohle není řešení. Tohle je špatný přístup,“ dodal Vettel. „Je to nepřirozené. Problém to nevyřeší, jde jen o částečnou pomoc středu pole,“ vyjádřil svůj názor Daniil Kvjat z týmu Toro Rosso.

Sportovní ředitel formule 1 Ross Brawn se snaží situaci uklidnit a zdůrazňuje, že zatím jde jen o zkoušku. Pokud by byla úspěšná, tak by se o jejím zavedení debatovalo dále. „Chceme formuli 1 zlepšit,“ prohlásil Brawn. „Četl jsem teď mnoho vyjádření jezdců a odborníků ohledně nápadů, jak zatraktivnit formát formule 1.“

„Abychom se pokusili objasnit situaci a vyhnuli se nedorozuměním, tak probíhají diskuse o experimentování v roce 2020 se změnami kvalifikačního formátu. Cílem je učinit víkendy velkých cen o něco méně předvídatelnými,“ vysvětloval Brawn. „Chci zdůraznit slovo experiment, protože o tom to je, o malém vzorku, který může stanovit další směr,“ vyprávěl dál.

„Vzhledem ke stabilním sportovním a technickým pravidlům pro rok 2020 je toto období ideální pro vyhodnocování takových změn. Rozhodnutí ještě nepadlo, protože dolaďujeme detaily, ale rozhodně bychom to měli zkusit, protože jinak žádných pokroků nedosáhneme,“ uzavřel Brawn.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace