Hlavní obsah

Hamiltona čeká velká domácí premiéra v Silverstonu

SILVERSTONE

Zřejmě největšímu náporu na svou nervovou soustavu v celé sezóně bude o nadcházejícím víkendu čelit vedoucí muž světového šampionátu formule 1 Lewis Hamilton. Po senzačním vstupu do elitního seriálu se stal ve své vlasti během pár měsíců hvězdou první velikosti a na okruhu v Silverstonu ho čeká první vystoupení na domácí půdě.

Článek

Fanoušci doufají, že dvaadvacetiletý nováček ve formuli 1 by se mohl stát prvním domácím vítězem britské Grand Prix od roku 2000, kdy na tradiční trati triumfoval David Coulthard. Tyto plány chtějí Hamiltonovi překazit jezdci Ferrari, které povzbudil dvojnásobný úspěch v Magny Cours.

Fin Kimi Räikkönen a Brazilec Felipe Massa vyhráli ve Francii přesvědčivě o půl minuty před svým konkurentem z McLarenu, Hamilton však prodloužil osmým umístěním na stupních vítězů v osmém závodu sezóny svou výjimečnou sérii a pojistil si vedení v šampionátu. "Honím se za pódiem celý život, takže mi to jen tak nezevšední. Užívám si to a doufám, že to bude trvat dál," komentoval Brit své třetí místo.

Závod v Silverstonu je díky jeho dosavadním výkonům už dávno vyprodán. Dějiště Velké ceny, které leží jen 100 kilometrů od Hamiltonova rodiště Stevenage, čeká velmi rušný víkend. "To co přijde, motoristický sport ještě nezažil. V Anglii jsou všichni vyschlí jako houba, roky neměli žádnou hvězdu," předpověděl sportovní šéf stáje McLaren-Mercedes Norbert Haug. Hamilton letos vyhrál závody v Kanadě a v USA.

Jeho předchůdce v týmu a poslední britský vítěz v Silverstonu Coulthard míní, že první pilot tmavé pleti v F1 tlak zvládne. "Pro něj to je jen další Grand Prix, kterou chce vyhrát," konstatoval jezdec konkurenčního Red Bullu.

Stejný názor má Jenson Button, do kterého britští fanoušci v minulých letech také vkládali velké naděje. "Žádný nadměrný tlak nepozná. Je první v celkovém pořadí, všichni mu budou fandit, takže to pro něj nebude těžší než jinde," prohlásil pilot Hondy.

Ferrari si po Francii věří 

V ještě větším stínu než dosud se ocitne na britské půdě Hamiltonův kolega z McLarenu Španěl Fernando Alonso. Dvojnásobný mistr světa s tím počítal už před cestou do Anglie. Podle něj by nejen britští fanoušci, ale i lidé z vedení stáje viděli v cíli na prvním místě raději Hamiltona než jeho.

"Budeme v Anglii, Brit vede šampionát, a když vyhraje, udělá jim to větší radost. Ale to neznamená žádnou roztržku," řekl rozhlasové stanici Cadena Ser Alonso, jenž před časem uzavřel s Hamiltonem dohodu, že o vzájemných vztazích nebudou do médií mluvit. Na druhém místě v celkové klasifikaci ztrácí španělský pilot na Hamiltona 14 bodů.

V průběhu týdne hýbala formulí 1 především špionážní aféra, o kterou se postarali nyní už bývalí zaměstnanci obou nejlepších stájí. O víkendu se souboj McLarenu a Ferrari vrátí znovu na dráhu a v italském týmu si po prvním double v sezóně věří. "Pokud se nám podaří přenést všechna zlepšení ve vývoji na trať, budeme ještě silnější než v Magny Cours," řekl vítěz francouzské Grand Prix Räikkönen.

Stav MS (po 8 ze 17 závodů)
1. Hamilton (Brit./McLaren) 64 bodů, 2. Alonso (Šp./McLaren) 50, 3. Massa (Braz./Ferrari) 47, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) 42, 5. Heidfeld (Něm./BMW-Sauber) 30, 6. Kubica (Pol./BMW-Sauber) 17, 7. Fisichella (It./Renault) 16, 8. Kovalainen (Fin./Renault) 12, 9. Wurz (Rak./Williams) 8, 10. Trulli (It./Toyota) 7.
Pohár konstruktérů
1. McLaren-Mercedes 114, 2. Ferrari 89, 3. BMW-Sauber 48, 4. Renault 28, 5. Williams 13, 6. Toyota 9.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace