Hlavní obsah

Šéf FIA Todt může mimořádně sám rozhodovat o sezoně F1

Předseda Mezinárodní automobilové federace (FIA) Jean Todt může do odvolání bez hlasování upravovat kalendář koronavirem narušené sezony. Vyplývá to ze změn pravidel, kterými chce vedení šampionátu rychleji a lépe reagovat na vývoj situace.

Foto: Sport.cz

Mercedes během testování vyzkoušel novinku DAS.

Článek

Kvůli pandemii koronaviru byl zrušen úvodní závod nové sezony v Austrálii, stejně jako Velká cena Monaka. Dalších šest závodů bylo odloženo a zatím není jisté, kdy ročník odstartuje. Podle provizorního kalendáře je nejbližším závodem na programu Velká cena Kanada 14. června.

Vedení automobilové federace se proto rozhodlo zareagovat dočasným rozšířením Todtových pravomocí. Šéf FIA nyní může ve výjimečných případech sám rozhodnout nejen o formuli, ale i dalších mezinárodních závodech, aby se ušetřil čas ztracený diskusí na dálku. Federace nyní také může měnit pravidla F1 se souhlasem pouze šesti z deseti stájí. Dosud byl potřeba stoprocentní souhlas.

Vedení formule dnes také zakázalo stájím testování a vývoj aerodynamických prvků pro sezonu 2022. Bylo také odloženo rozhodnutí o změnách pravidel pro ročník 2021 s výjimkou zákazu nového systému nastavování odklonu kol pomocí vysouvání a zasouvání volantu (DAS), který při předsezonních testech představil Mercedes.

Schválena byla také úprava počtu výměn motorů v očekávané zkrácené sezoně. Pokud se pojede méně než 14 závodů, budou moci piloti použít maximálně dva motory. Kdyby se jelo méně než 11 závodů, měly by týmy k dispozici jen jednu baterii a jednu sadu elektroniky na monopost.

Reklama

Související témata: