Hlavní obsah

Nebýt druhé zastávky, mohl jsem myslet na vítězství, litoval Hamilton

Spolu se Sebastienem Vettelem, který si v barvách týmu Toro Rosso dojel pro senzační premiérové vítězství ve formuli 1, byl hlavní postavou nedělní Velké ceny Itálie v Monze. Pilot stáje McLaren Lewis Hamilton sice startoval až z patnácté pozice, na mokré trati ale nakonec atakoval přední pozice a kdyby nepřestalo pršet, bojoval by nejspíš o vítězství.

Článek

Britský pilot startoval až z osmé řady, během patnácti okruhů si ale proklestil cestu do první desítky. „Cítil jsem, že jedu dobrý závod. I když byl okruh samá voda, dokázal jsem se rychle proplétat startovním polem,“ komentoval spokojeně průběh závodu Hamilton.

Ve 24. kole se pilot McLarenu propracoval díky zastávkám svých soupeřů na druhé místo a o tři kola později sám podle plánu zamířil do boxů. Na trať se vrátil jako desátý, během osmi okruhů byl ale už opět druhý. To už byl ale asfalt v Monze z nejhoršího venku, takže Hamiltonovy pneumatiky do extrémního mokra přestaly plnit svůj účel.

„Kdyby nepřestalo pršet, tak bych snad dokázal z 15. místa na startu vyhrát. Jenže okruh pomalu osychal a mně začaly odcházet pneumatiky,“ zalitoval třiadvacetiletý pilot, jenž tak musel k mechanikům ještě jednou a propadl se na sedmé místo. To nakonec uhájil až do cíle, i když v závěru musel čelit tlaku Marka Webbera ze stáje Red Bull.

„Letošní závod v Monze byl ve znamení boje o co nejmenší ztráty. Nakonec se to ale myslím povedlo. Dojel jsem si pro pár bodů a udržel vedení v průběžném pořadí mistrovství světa,“ dodal smířlivě Hamilton, jehož náskok na Felipeho Massu z Ferrari se ztenčil na pouhý bod.

Reklama

Související témata: