Hlavní obsah

Šokovaný Hamilton brečel a děkoval Bohu, že mu titul dopřál

Jen na několik sekund propukla po Velké ceně Brazílie sláva ve stáji Ferrari po nedělním infarktovém finále mistrovství světa vozů formule 1. Zdálo se, že šampionem se v Sao Paulo stane její pilot Felipe Massa, ale po chvíli přišlo kruté vystřízlivění. S Britem Lewisem Hamiltonem si osud sice zase zalaškoval, nakonec však jemu i stáji McLaren na okruhu Interlagos titul dopřál.

Článek

"Hamilton předjel Glocka," zaznělo ve vysílačce mužů v rudých barvách. Díky chybě německého pilota se v posledních metrech dostal na potřebnou pátou pozici Brit Lewis Hamilton a stal se v nejdramatičtějším závěru historie F1 nejmladším mistrem světa.

Loňská historie se neopakovala

Už se zdálo, že se historie bude opakovat. I loni měl Hamilton před závěrečným závodem v Brazílii náskok sedmi bodů před soupeřem z Ferrari, dojel však až sedmý, promrhal šanci vyhrát titul ve své první sezoně ve formuli 1 a z celkového vítězství se tehdy díky triumfu na okruhu Interlagos radoval Fin Kimi Räikkönen. I tentokrát měl Brit namále, ale za sekundu dvanáct jej potkalo neuvěřitelné štěstí. Loni Hamilton o bod prohrál, letos díky stejnému rozdílu vstoupil do análů královské motoristické disciplíny.

"Bohužel jsme o jeden bod prohráli, ale to je sport," prohlásil smutný Massa. Jel prý perfektní závod, byl na sebe pyšný. "Bylo to fantastické, jen se smutným závěrem," prohlásil. Přitom krátce po jeho projetí cílem byla v ochozech kolem cílové rovinky atmosféra jako na fotbalovém zápasu. skandovali diváci. Po pár sekundách však i mezi nimi zavládlo hrobové ticho.

Byl to zvláštní pohled na obě křepčící stáje krátce po Massově finiši. Také v McLarenu se totiž radovali, na rozdíl od konkurence si všimli, že Glock v poslední zatáčce zaváhal. "Jen jsem zaslechl: 'počkej chvíli'. A pak mi řekli, že Hamilton předjel Glocka a je pátý," popsal Massa, jak se zdrcující novinu dozvěděl z vysílačky.

Nopvý šampión slzel a vzýval Boha

Hamilton se po závodu neubránil slzám, když byl v objetí svého otce Anthonyho, jenž ho k závodění přivedl, a když políbil svou přítelkyni Nicole Scherzingerovou, zpěvačku skupiny The Pussycat Dolls. "Je to senzace, ani nemůžu popsat, co cítím," prohlásil Hamilton. "Byla to dlouhá a dramatická cesta, jsem šťastný, že skončila tak fantasticky," řekl.

Nedělní  Velká cena byla prý nejtěžší v jeho zatím krátké kariéře ve formuli. "Od začátku to fungovalo v pohodě, i když to je trať, která mi moc nesedí," vyprávěl nový mistr světa. Vše však změnil déšť v závěru. "Bylo to hodně o riziku. A pak jsem nemohl uvěřit, že mě Vettel předjel," poznamenal k manévru soupeře Sebastiana Vettela z Toro Rosso, který ho pár kol před cílem předstihl a v té chvíli také připravil o titul.

Za cílovou šachovnicí prý děkoval Bohu, když v poslední zatáčce chyboval Glock ve špatně ovladatelné toyotě a on se dostal na potřebnou pátou pozici. "Jen jsem křičel do vysílačky: 'Máme to? Máme to?' A když mi odpověděli, že ano, tak jsem propukl v extázi," vykládal novinářům.

Reklama

Související témata: