Hlavní obsah

Mercedes je proti zavedení kvalifikačního závodu v F1

Mistrovská stáj Mercedes je proti zkušebnímu zavedení kvalifikačního závodu ve formuli 1, který by při konání dvou Velkých cen v jednom dějišti rozhodoval o pořadí na startu v druhé Grand Prix. Novinku podle odborných médií navrhuje vedení F1 a automobilová federace FIA, piloti by na roštu třicetiminutového kvalifikačního závodu stáli v opačném pořadí oproti stavu mistrovství světa. Nahrazena by tím byla klasická kvalifikace, v níž se jezdci snaží zajet nejrychlejší čas na jedno kolo.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Pilot Mercedesu Lewis Hamilton.

Článek

Dva závody se podle všeho pojedou hned na úvod sezony v Rakousku ve Spielbergu (5. a 12. července) a spekuluje se také o Silverstonu (2. a 9. srpna). Kvalifikační závod by měl zajistit větší napětí v boji o místa na startu, jeho zavedení ale předpokládá souhlas všech týmů. Zatímco v minulosti obdobný návrh vetovalo také Ferrari, nyní je prý proti už pouze Mercedes.

Hlasovat se má příští týden, kdy by také měl být zveřejněn provizorní kalendář mistrovství světa poznamenaný pandemií koronaviru. Pravidlo by platilo jen pro zmíněné dvojzávody, přičemž tři tréninkové jednotky by při nich zůstaly normálně zachovány.

FIA a vedení formule 1 má snahu testovat novinky v systému kvalifikace s výhledem na rok 2022, kdy by mohlo dojít k trvalé změně.

Reklama

Související témata: