Hlavní obsah

Za Schumachera se pořád modlím, přiznal šéf FIA. Synovi legendy předpověděl úspěšnou kariéru

Londýn/Praha

Nezávodí se, i tak má ale plno práce. Prezident Mezinárodní automobilové federace FIA Jean Todt je plný očekávání, až se sezona ve formuli 1 zase rozjede. V rozhovoru pro italský list Corriere della Sera promluvil šéf FIA o nové sezoně F1. Řeč přišla i na legendárního závodníka Michaela Schumacherovi, který se v prosinci 2013 vážně zranil při lyžování a od té doby se léčí, veřejnost přitom nemá bližší informace o jeho zdravotním stavu. „Modlím se za něj každý den," přiznal čtyřiasedmdesátiletý šéf FIA.

Foto: Sport.cz

Jean Todt, šéf FIA

Článek

Sezona měla být dávno v plném proudu. Jenže celosvětová pandemie koronaviru nasměrovala dění ve sportovním světě úplně jinam. Řada akcí byla zrušena, další posouvají termíny. Výjimkou není ani seriál GP formule 1. Ten by měl začít 5. července v Rakousku.

„Je za námi hodně týmové práce. Museli jsme najít řešení, i když jsme nikdy nic podobného nezažili. Pracuje se na aktuální sezoně, ale samozřejmě jsme přemýšleli i o budoucnosti formule 1. K řešení toho bylo hodně," konstatoval Todt.

Největší novinkou byla i o pro šéfa FIA informace, že Ferrari neprodlouží smlouvu se čtyřnásobným mistrem světa Sebastianem Vettelem není prodloužena. „Kdyby o tak talentovaného jezdce F1 přišla, byla by to ohromná ztráta. Doufám, že ho ve formuli uvidíme i v roce 2021," poznamenal.

V nejbližší sezoně se o trofeje poperou na tratích jezdci tří týmů, ve špičce vidí Todt Mercedes, Ferrari a Red Bull. „Ten, kdo byl silný, zůstává silný," zahrál si na proroka. Stejně prý ale bude zajímavé sledovat, jak se týmy budou prezentovat po dlouhém období, kdy se netrénovalo. „Vždycky mohou přijít nějaké nepředvídatelné události," dodal.

Největším favoritem na mistrovský titul prý bude opět Lewis Hamilton, který by se v počtu titulů mohl dotáhnout na legendárního Němce Michaela Schumachera, jenž je sedminásobným šampionem v F1.

„Pořád vzpomínám na skvělé časy, kdy Michael závodil," přiznal Todt, jehož pojí s německým pilotem velké přátelství. Když měl pak německý pilot v prosinci 2013 vážnou nehodu při lyžování v Méribelu, byla to pro něj velká rána, stejně jako pro fanoušky F1. Od té doby má o přítele velký strach. Schumacher se totiž od té doby neobjevil na veřejnosti, léčí se, ale konkrétní informace o jeho zdravotním stavu scházejí. „Samozřejmě se za něj neustále modlím," přiznal Todt.

Pozorně také sleduje, jak si v kokpitu vede Schumacherův syn Mick. Šéf FIA věří, že má před sebou velkou budoucnost. „Doufám, že bude mít ve formuli dobrou sezonu. Přeji mu jen to nejlepší. Je inteligentní, zralý a skromný. Myslím, že udělá ve formuli 1 kariéru," zakončil povídání v optimistickém tónu Todt.

Reklama