Hlavní obsah

Revoluce ve formuli 1 začala, favorité v Austrálii nestačili

PRAHA

Favorité poraženi! Na bodovaných pozicích nedělní Velké ceny Austrálie skončilo šest outsiderů. Přání šéfů formule 1 se naplnilo. Obhájce titulu Lewis Hamilton se svým mclarenem nejlepším nestačil. Vicemistr světa Massa i exšampión Räikkönen svá ferrari ani nedovezli do cíle. Dvěma tituly ověnčený Alonso ze stáje Renault byl šestý.

Článek

Po zavedení nových pravidel je pořadí absolutně zpřeházené. Lewis Hamilton z McLarenu startoval až z 18. místa. Díky skvělé strategii a karambolům soupeřů dojel čtvrtý, po následné penalizaci Trulliho skočil na třetí pozici. „Získali jsme více, než jsme čekali. Když přihlédnu k tomu, jaký jsem měl vůz, zajel jsem jeden z nejlepších závodů,“ přiznal britský šampión, že vozy jeho zaměstnavatele nejsou ve formě.

Nová aerodynamická pravidla pomohla outsiderům. Rozdíly se smazaly. Zavedení systému KERS, který umožňuje využít nashromážděnou energii při brzdění, budí rozporuplné pocity. V Austrálii novinku použilo jen 8 vozů. „Jsem zklamán z toho, jak systém pracoval. Necítil jsem velký rozdíl při jeho použití,“ posteskl si Fernando Alonso z Renaultu.

Double týmu Brawn, jedoucího s logem jediného sponzora, je šokující. „I s omezenými zdroji se budeme snažit držet tým na čele,“ naznačil Jenson Button. Nad očekávání dobře se vedlo nejen novému týmu. Němec Sébastien Vettel z Red Bullu byl čtyři kola před koncem druhý. Než zavinil havárii s Kubicou. „Jsem idiot, velmi se omlouvám,“ kál se do týmové vysílačky ještě při závodě.

Vysoko byla i Toyota. Trulli byl sice diskvalifikován, ale jeho rychlost v součtu se 4. místem Glocka je překvapením. O umístění pilotů Toro Rosso v bodované osmičce nemluvě. „Měli jsme málo času na testování, ale i tak mám dva body ve svém prvním závodě ve formuli,“ radoval se Sebastien Buemi.

Reklama

Související témata: