Hlavní obsah

Formule 1 si v Silverstonu připomene 70 let od první Velké ceny

Silverstone/Praha

Významné jubileum si připomene seriál formule 1 v neděli během letošní druhé Velké ceny Silverstonu. Od vůbec prvního závodu série letos uplynulo 70 let. Inaugurační Britskou Grand Prix v roce 1950 na stejném místě sledovalo 150 000 diváků. Na záběry z historického okamžiku zrodu slavné série se můžete podívat ve videu níže.

První Grand Prix v Silverstonu 13. května 1950Video: Reuters

 
Článek

Druhý letošní závod v Silverstonu bude oslavou sedmdesátiletého výročí zrodu slavného seriálu. Ten se datuje ke dni 13. května 1950, kdy se před zraky 150 000 diváků, krále i královny odjela vůbec první Velká cena Británie.

Vítězství si tehdy připsal italský závodník Giuseppe Farina ve formuli Alfa Romeo. Jeho průměrná rychlost na trati tehdy činila 146 km/h. Jen pro srovnání, průměrná rychlost vítěze poslední GP Silverstonu Lewise Hamiltona minulý týden byla 237,6 km/h.

Nedělní Velká cena bude letošním pátým závodem sezony formule 1, jejíž kalendář značným způsobem ovlivnila pandemie koronaviru. Dva závody na stejném okruhu se v aktuálním ročníku uskutečnily na začátku sezony také ve Spielbergu.

Reklama

Související témata: