Hlavní obsah

V tréninku v Soči byl nejlepší Bottas, Hamilton si výrazně polepšil

Aktualizováno

Úvodní trénink na Velkou cenu Ruska formule 1 ovládl Fin Valtteri Bottas s mercedesem. Jeho týmový kolega a šestinásobný mistr světa Lewis Hamilton zajel druhý nejhorší čas mezi dvaceti závodníky. Ve druhém tréninku už ale skončil lídr šampionátu hned za Bottasem.

Foto: Pool, Reuters

Fin Valtteri Bottas s mercedesem během tréninku v Soči.

Článek
Fotogalerie

Úřadující mistr světa a lídr průběžného pořadí Hamilton v odpoledním druhém tréninku udělal chybu ve svém nejrychlejším kole. Dopoledne byl pětatřicetiletý Brit dokonce předposlední, poté co poškodil tvrdé pneumatiky a poté už se soustředil jen na získávání dat.

Šestinásobný mistr světa Hamilton bude bude v neděli útočit na 91. vítězství v seriálu formule 1, kterým by vyrovnal rekord Michaela Schumachera.

Třetí nejlepší tréninkový čas zajel v Soči Australan Daniel Ricciardo z Renaultu, jenž na Bottase ztratil více než sekundu. Výrazně opět zaostávalo Ferrari, Charles Leclerc byl osmý a bývalý šampion Sebastian Vettel desátý.

Úvodní trénink musel být dvakrát přerušen. Nejprve vyjel z trati Španěl Carlos Sainz a poškodil o plot zadní část svého vozu McLaren. Poté nezvládl svůj williams Kanaďan Nicholas Latifi a narazil bokem do hrazení.

Na okruh mají na rozdíl od většiny předchozích závodů v sezoně přístup fanoušci. Organizátoři očekávají, že během víkendu bude na tribunách zhruba 30 tisíc lidí.

Domenicali vystřídá Careyho

Bývalý šéf stáje Ferrari Stefano Domenicali vystřídá od ledna Chase Careyho ve funkci výkonného ředitele šampionátu formule 1. Dřívější spekulace médií potvrdili majitelé šampionátu Liberty Media. Američan Carey, který řízení F1 převzal s nástupem nových vlastníků v roce 2017 po Berniem Ecclestoneovi, se přesune do nevýkonné poradenské pozice. "Už se na příchod Stefana Domenicaliho těšíme. Měl velké úspěchy s Ferrari ve formuli 1 i s Audi a Lamborghini v automobilovém průmyslu," řekl manažer Liberty Media Gregg Maffei.

Pětapadesátiletý Domenicali působil ve Ferrari v úspěšné éře Michaela Schumachera, s italskou stájí slavil jedenáct titulů v letech 1999 až 2004, mimo jiné jako sportovní ředitel. Od listopadu 2007 do dubna 2014 Ferrari vedl. V současnosti je šéfem automobilky Lamborghii.

Úvodní tréninky na GP Ruska, závod MS formule 1 v Soči:
První trénink:
1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:34,923
2. Ricciardo (Austr./Renault) -0,507
3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,654
4. Pérez (Mex./Racing Point) -0,873
5. Stroll (Kan./Racing Point) -1,042
6. Ocon (Fr./Renault) -1,138
Druhý trénink:
1. Bottas 1:33,519
2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,267
3. Ricciardo -1,058
4. Sainz (Šp./McLaren) -1,204
5. Norris (Brit./McLaren) -1,328
6. Pérez -1,371.

Reklama

Související témata: