Hlavní obsah

Nová pravidla F1: pilot, který odflákne kvalifikaci, se na start závodu nepodívá

PRAHA

Do seriálu formule 1 se po osmi letech vrací hrozba, že se piloti vůbec nekvalifikují do hlavního závodu a v neděli zůstanou sedět v garáži. Jezdci budou muset od nového ročníku mistrovství světa zajet v úvodní části kvalifikace maximálně o sedm procent horší čas, než zajel pilot s nejrychlejším časem. Ani to však není jediný bič, který si na jezdce Mezinárodní automobilová federace (FIA) vymyslela...

Foto: Russell Boyce, Reuters

Ferrari s Fernandem Alonsem před Red Bullem Sebastiana Vettela, takový byl obrázek po startu GP Singapuru.

Článek

Již v červnu FIA rozhodla, že se do pravidel znovu vrátí kvalifikační podmínka 107 procent, která byla zrušena v roce 2003. Nově zveřejněná pravidla pro sezónu 2011 toto rozhodnutí definitivně stvrdila.

"Za výjimečných okolností, mezi které může patřit zajetí vyhovujícího času ve volném tréninku, můžou stewardi vozu udělit povolení startovat do závodu," dodávají pravidla.

Pokud by tuto výjimku mělo splnit více vozů najednou, určí jejich pořadí na roštu stewardi. V každém případě nebude možné se proti jejich rozhodnutí odvolat.

Piloti ovšem budou muset pospíchat v kvalifikaci i v kolech, v kterých vyjíždí na trať, nebo se vrací do boxů. Aby nepřekáželi ostatním, nesmí jejich čas v těchto kolech přesáhnout 145 procent nejlepšího pátečního času ze suché trati. Jelikož se jedná o kola, která začínají nebo končí v boxové uličce, čas se počítá od čáry safety caru za výjezdem z boxů až po čáru safety caru před vjezdem do boxů.

Hodnotu maximálního přípustného času může podle svého uvážení měnit ředitel závodu a platná bude i po otevření boxové uličky před začátkem závodu, aby jezdci nebyli příliš pomalí při najíždění na startovní rošt.

Podrobné zpravodajství z formule 1 najdete na f1sports.cz.

Reklama

  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace