Hlavní obsah

Kubica už komunikuje s okolím. Lékaři jsou optimističtí, ale opatrní

PIETRA LIGUERE

Polský pilot formule 1 Robert Kubica byl v pondělí dopoledne probuzen z umělého spánku, ve kterém jej lékaři v nemocnici Santa Corona ve městě Pietra Ligure udržovali po nedělní vážné nehodě v italské rallye Rondo di Andora a sedmihodinové operaci pravé ruky. Po těžkém poškození ruky Kubicovi hrozila dokonce amputace, sedmičlennému týmu pod vedením italského specialisty na chirurgii ruky Igora Rossella se ale podařilo končetinu polského závodníka zachránit.

Foto: Reuters

Robert Kubica na nosítkách krátce po nehodě.

Článek

"Konečně jsem s ním mluvil. Robert všemu perfektně rozuměl," oddechl si jezdcův manažer Daniel Morelli. "Jeho mozkové funkce jsou neporušené, to nás naplňuje velkým optimismem. Samozřejmě jej hodně bolí ruka i noha. To chce čas," dopnil Morelli.

Pozitivní, byť opatrný v prognózách, byl den po náročné operaci i operatér Rossello. "Noc byla velmi klidná, pacient je stabilizován. Ruka reaguje na stimuly, krevní oběh je podle všeho obnovený. Přesto je ale ještě brzy na prohlášení, že operace dopadla dobře. Jak jsem již předeslal v neděli, bude trvat pět dní až týden, aby se prokázalo, že je prokrvení ruky stoprocentně v pořádku. A obnovení funkčnosti zabere ještě více času. Byla to opravdu náročná operace, dílčí výsledek je ale extrémně povzbudivý," prohlásil vyhlášený chirurg.

Rehabilitace může trvat rok   

S ohledem na vyřčené je zatím zhola nemožné odhadovat, jak dlouho může Kubicova pauza ve formuli 1 trvat. Podle Rossella může trvat až rok, než bude mít polský jezdec plnou kontrolu nad rukou. "Závodníci jsou ale vždy trochu jiní pacienti. Už jsem dával dohromady řadu motocyklových jezdců a jejich léčení probíhalo mnohem rychleji, než je v takových případech běžné," dodal Rossello.

Vedení stáje Lotus Renault oznámilo, že počítá s výpadkem minimálně na první dva měsíce šampionátu. Šéf týmu Eric Boullier řekl serveru BBC, že minimálně do květnové Velké ceny Španělska počítá s náhradou. Zatím však nebylo rozhodnuto, který z rezervních pilotů do kokpitu usedne. Současně se Boullier vyjádřil k tomu, že Renault povolil Kubicovi start v Itálii. "Robert rallye miluje. Znali jsme rizika, stejně jako on. Nechtěli jsme v týmu robota. Bylo to oboustranně schválené."

Spolujezdec netuší, co se stalo

Kubica ztratil kontrolu nad vozem Škoda Fabia S2000 připravené italským týmem DP Autosport v první rychlostní zkoušce jednodenní soutěže Ronde di Andora na mokrém asfaltu a nerovností způsobené kořeny pod silnicí. Vůz se ve vzduchu otočil a narazil do svodidla, jehož sloupek pronikl spodní částí do auta a způsobil Kubicovi vážné zranění.

Spolujezdec Jakub Gerber vyvázl bez zranění. "Ujeli jsme asi čtyři kilometry první rychlostní zkoušky. Podíval jsem se do mých poznámek a najednou se to stalo. Těsně po nárazu jsem viděl, jak se Robert drží za pravou ruku a na chvíli upadl do bezvědomí," popisuje nehodu Gerber. Na to, proč se ale nehoda stala, odpovědět nedokáže.

Reklama