Hlavní obsah

VIDEO: Kubica opustil JIP, zítra se lékaři pokusí „spravit“ ostatní zranění

PRAHA/PIETRA LIGURE

Stav polského jezdce Roberta Kubici se po nedělní vážné nehodě při rallye a následné těžké operaci zlepšil tak, že mohl ve čtvrtek opustit jednotku intenzivní péče v nemocnici Santa Corona ve městě Pietra Ligure. Již zítra se ale na přístroje vrátí, italští lékaři totiž budou šestadvacetiletého závodníka operovat znovu. A proti původním předpokladům chtějí lékaři zvládnout ostatní zranění během jednoho výkonu.

Foto: , ČTK/AP

Polský jezdec formule 1 Robert Kubica

Článek

Kubica utrpěl vážné zranění po nehodě v první rychlostní zkoušce jednodenní soutěže Ronde di Andora, v níž startoval s vozem Škoda Fabia S2000. Polský pilot ztratil kontrolu nad vozem a narazil do svodidla, jehož část pronikla vozem a způsobila jezdci stáje Renault vážné zranění. Kovová zábrana Kubicovi prakticky utrhla pravou ruku v předloktí a způsobila mu frakturu lokte a ramena a také pravé nohy.

Lékařský tým v Pietra Ligure se v neděli soustředil „jen“ na Kubicovu stabilizaci po ztrátě velkého množství krve a na záchranu takřka amputované končetiny. Mnohahodinová operace se podle všech ukazatelů zdařila a polský jezdec již včera hýbal všemi prsty. A lékaři se tak mohli začít soustředit na další zranění.

Původně italští specialisté plánovali v pátek odoperovat poraněné rameno a pravou nohu a v pondělí loket. Nakonec ale zvažují provést všechny úkony v rámci jedné operace. „Zítra Robert podstoupí operaci všech zbylých zranění. tedy ramene, lokte a hlezenní kosti, jejíž zlomeninu také utrpěl. Můžeme, ale také nemusíme to stihnout,“ řekl zpravodajskému webu Il Vostro Giornale šéf traumatologie a ortopedie nemocnice Santa Corona Francesco Lanza.

Na sále by měl polský závodník strávit opět až sedm hodin. „Chtěli bychom to zvládnout v jednom zátahu. Ale bude záležet na pacientově stavu, opět nás nečeká nic jednoduchého. Je tam hlezenní kost, rameno, krček… Možná budeme muset přidávat nějaký materiál.  Prioritou bude zraněný loket,“ dodal Lanza.

Podporu Kubicovi ve čtvrtek opět vyjádřily všechny stáje F1, které se sjely ve španělském Jerezu k druhému oficiálnímu testu. Na formulích - předních křídlech či krytech motoru - měli jezdci vyveden nápis v polštině "Szybkiego powrotu do zdrowia Robert" (Brzké udravení, Roberte).

Reklama

Související témata: