Hlavní obsah

VIDEO: Bláznivý divák přebíhal trať, Buemiho formule jej srazila

JOKOHAMA

Hrozivě vypadající nehoda během promoční jízdy Red Bullu v Japonsku připomněla, jak důležitá jsou bezpečnostní a organizační opatření. Red Bull vyrazil do Japonska podpořit místní obyvatelstvo, které se vypořádává s následky zemětřesení a tsunami. Při demonstrační jízdě s monopostem F1, během které měli diváci zapomenout na stín tragédie, však málem došlo k další.

Foto: Itsuo Inouye, ČTK/AP

Švýcar Sebastian Buemi během promoční jízdy Red Bullu v Japonsku.

Článek

Jeden z diváků se nepochopitelně pokusil přeběhnout dráhu vozu zrovna v době, kdy po ní jel Sébastien Buemi. Švýcarský pilot sesterského týmu F1 Toro Rosso už nestačil zareagovat a muže srazil. Ten zázrakem z nehody vyvázl bez vážnějších zranění.

Nehoda dala připomenout podobným tragédiím z minulosti. Při Velké ceně Jižní Afriky 1977 na okruhu Kyalami se do cesty vozu F1 britského pilota Toma Pryceho připletl zasahující traťový maršál s hasicím přístrojem. Pryce srazil devatenáctiletého Frederika Jansena Van Vuurena a hasicí přístroj zabil také samotného pilota.

Při Velké ceně Maďarska 1995, ačkoli ne vozem F1, byl sražen japonský pilot Taki Inoue. Toho při požární asistenci ‚neslavně‘ srazila česká tatrovka 613, když pomáhala zasahovat u jeho kouřícího vozu.

Muž na dráze rozhodil Velkou cenu Německa 2000 na Hockenheimringu. Bývalý zaměstnanec Mercedesu tak pomohl získat premiérové vítězství Rubensi Barrichellovi, který tenkrát závodil za Ferrari. O tři roky později jiný blázen, tentokrát demonstrant, vyběhl na dráhu během Velké ceny Velké Británie na Silverstonu. V těchto případech naštěstí nebyl žádný z aktivistů vozem F1 vůbec zasažen.

Reklama