Hlavní obsah

Zázrak v plamenech! Tohle jsem nikdy neviděl, přežil svou smrt, nechápali lékař ani fanoušci

Byl to moment, na který fanoušci formule 1 dlouho nezapomenou. A francouzský pilot, hájící barvy stáje Haas-Ferrari Romain Grosjean, teprve ne. Z Velké ceny Bahrajnu bylo odjeto sotva několik stovek metrů, když rodák z Ženevy po kolizi s Rusem Daniilem Kvjatem z Alpha Tauri narazil v rychlosti 221 km/hod. do boční bariéry. Jeho vůz okamžitě explodoval.

Foto: Kamran Jebreili, Reuters

Vážná nehoda Romaina Grosjeana

Článek
Fotogalerie

Je konec. Tohle nemohl přežít. Přesně takové myšlenky se musely honit hlavou asi všem fanouškům u televizních obrazovek. Náraz a následný okamžitý požár, který zachvátil vůz Grosjeana, dával jen minimální naději na to, že by z něho čtyřiatřicetiletý jezdec vyvázl ve zdraví.

O to víc, že formule se po nárazu prakticky rozpůlila a část, ve které Grosjean seděl, okamžitě skončila v plamenech.

O to větší šok následující záběry přinesly. K hořícímu monopostu okamžitě přispěchali záchranáři a začali hořící vůz hasit. O pár sekund později z ohnivého pekla po svých vyšel sám jezdec.

Šokovaný závodník vyvázl podle dostupných informací bez vážnějších zranění, lehké popáleniny, které utrpěl, jsou podle názorů lékařů zázrakem.

Grosjean následně jen s lehkou podporou záchranářů došel do sanitky. "Je v pořádku. Má lehké popáleniny na rukou a kotnících. Je při vědomí, v šoku a teď ho v nemocnici čekají všechny potřebné prohlídky," řekl v televizním rozhovoru šéf stáje Haas Günther Steiner.

"Když něco takového vidíte, tak si jen říkáte: Snad bude mít štěstí. Musím poděkovat záchranářům, odvedli skvělou práci a dostali ho bleskově ven. Bylo to naprosto neskutečné," dodal Steiner.

Své si k děsivému momentu řekl i řidič lékařského vozu, který pilota převážel do nemocnice. "Bylo to neskutečné, takovou nehodu a tak obrovský oheň, jsem dvanáct let nezažil," říkal Alan van der Merwe. A s ním souhlasil i zasahující lékař.

Obrovský ohlas zanechala nehoda Francouze u fanoušků. Na sociálních sítích se okamžitě po karambolu objevily desítky komentářů. "To je neuvěřitelné, nechápu, jak něco takového mohl přežit. Nic podobného jsem nikdy neviděl. Přežil svou smrt." V takovém duchu se nesly ohlasy.

Foto: Tolga Bozoglu, Reuters

Romain Grosjean byl převezen do nemocnice

"Ani si nedokážu představit, co prožívala jeho rodina a jak se teď těší, až se spolu budou moci obejmout," psal další.

Poněkud stranou tak zůstal jedenáctý triumf v sezoně v podání Lewise Hamiltona, který Velkou cenu Bahrajnu po restartu závodu ovládl.

Reklama

Související témata: