Hlavní obsah

Vettelova série skončila. Na víc jsem na Nürburgringu neměl, přiznal šampión

PRAHA

Jsou výhry, které ve formuli 1 znamenají víc, než ostatní. Kdo vyhraje legendární závod v Monaku, stane se nesmrtelným. A podobně je to s triumfem na domácí půdě, před vlastními fanoušky. Sebastian Vettel v neděli doufal, že na třetí pokus zvedne vlnu německé euforie. Místo toho přišlo zklamání a lídr mistrovství světa musel strávit hořkou pravdu: cílem projel jako čtvrtý a vůbec poprvé letos sledoval radostné křepčení na stupních vítězů v roli diváka.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Zklamaný Sebastian Vettel po závodu na Nürburgringu.

Článek

Vettelovi se podle představ nedařilo už v kvalifikaci, v níž obsadil třetí místo a poprvé v sezóně tak chyběl v první řadě. A samotný závod? Přímý duel s Alonsem o třetí místo prohrál na celé čáře, navíc po dvou chybách putoval mimo trať a v jeden okamžik byl dokonce až devátý. V závěru pak svedl s Felipem Massou z Ferrari urputný souboj o čtvrté místo, který až v posledním kole rozhodla lepší práce mechaniků Red Bullu v boxech, kam museli oba piloti k povinné výměně pneumatik.

„Bylo pěkné prohnat se v boxech kolem Felipeho a vidět, že jeho vůz stále stojí,“ komentoval Vettel po závodu duel o „bramborovou“ pozici s trpkým úsměvem. Úřadující mistr světa totiž nejen že poprvé v letošní sezóně nestál na pódiu, poprvé ale také nebyl první nebo druhý. Náskok německého jezdce v čele průběžného pořadí šampionátu se pak po zastávce na Nürburgringu zmenšil na 77 bodů.

„V průběhu celého víkendu jsem se necítil ve voze ideálně, nedokázal jsem chytit tempo jako Mark (Webber, Vettelův týmový kolega). To čtvrté místo bylo maximem, kterého jsem mohl dosáhnout. McLaren a Ferrari závod od závodu zrychlují, musíme s tím rychle něco udělat, abychom se brzy vrátili na nejvyšší příčky,“ lamentoval Vettel.

Závod v Německu tak ukončil Vettelovu famózní sérii, která začala již v závěru minulého ročníku MS. Čtyřiadvacetiletý jezdec jedenáctkrát (loni 2x, letos 9x) v řadě nedojel na horším než druhém místě a celkem osmkrát vyhrál.

Horner: Není to katastrofa

Zatímco v první polovině letošního šampionátu Red Bull prakticky bez omezení formuli 1 kraloval a Vettel si vytvořil v čele pořadí obrovský náskok, přelom sezóny naznačuje, že by stále mohlo být o co bojovat. V posledních čtyřech závodech triumfovali čtyři rozdílní jezdci a na Nürbugringu byli piloti Red Bullu poprvé poraženi přímo na trati.

"Není to žádná katastrofa. Každý závod vás něčemu naučí a tak i z Nürburgringu si odneseme ponaučení a příště uděláme některé věci jinak. Jsme teď ve fázi sezóny, kdy si musíme cenit výsledků, jichž jsme dosáhli v první polovině šampionátu. Jedna věc je ale jistá: Red Bull trvale jezdí na špičce startovního pole. A v továrně dělají všichni všechno pro to, aby tomu tak bylo až do konce roku," poznamenal šéf Red Bullu Christian Horner.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace zítra 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace