Hlavní obsah

VIDEO: Salto s vrtulníkem i řízení formule 1. Pro Toma Cruise žádná „mission impossible“

PRAHA

Na filmovém plátně už létal se stíhačkou F-14, závodil v americké sérii Nascar či podnikal tajné mise v roli superagenta. Minulý týden ale herec Tom Cruise ukázal, že je pro něj adrenalin denním chlebem. Na okruhu Willow Springs v Kalifornii totiž nejenže bravurně zvládl řízení formule 1 týmu Red Bull, ale střihnul si jako kopilot i salto s vrtulníkem.

Foto: Red Bull

Tom Cruise pečlivě naslouchá radám Davida Coultharda před usednutím do kokpitu formule 1.

Článek

Cruise si dopřál volna po dotočení filmu Mission Impossible: Ghost Protocol, který půjde před Vánocemi do kin, a s radostí kývl na nabídku Red Bullu, která přišla v rámci promoakce na oslavu návratu formule 1 do Spojených států, kam se elitní seriál vrací po čtyřleté pauze. Na okruhu v Rosamondu pak předvedl, že mu role chladnokrevných chlapíků není cizí ani v reálném životě.

Během sedmi hodin ovládl Cruise vůz formule 1 natolik, že s ním dosáhl maximální rychlosti 290 km/h. Ve srovnání se svým mentorem, bývalým závodníkem Davidem Coulthardem, který stále spolupracuje s týmem Red Bull, pak byla hollywoodská hvězda jen o 6,5 km/h pomalejší. „Byl jsem skutečně překvapený, jak rychle vše zvládl a jak skvělý řidič je. Jezdit s formulí 1 není nic jednoduchého, on s tím ale neměl žádný problém. A i když vyjel mimo trať, dokázal se bez potíží vrátit zpět na trať,“ poznamenal Coulthard po skončení testovacích jízd.

Cruisovo dobrodružství v Rosamondu se navíc neodehrávalo jen v kokpitu formule 1. Red Bull jej totiž nechal proletět ve vrtulníku po boku pilota-kaskadéra, který se strojem v nízké výšce prováděl dech beroucí obraty v horizontální i vertikální rovině. A slavný herec se přitom podílel na řízení!

Reklama

Související témata: