Hlavní obsah

Mistr světa Vettel dál útočí v F1 na individuální rekordy

Titul mistra světa má dávno v kapse, jeho tým Red Bull oslavil už i vítězství v Poháru konstruktérů, proto se Sebastian Vettel v závěru mistrovství světa formule 1 soustředí na individuální rekordy. Velkou cenu v Abú Zabí německý pilot už dvakrát vyhrál, a pokud se mu to podaří v neděli znovu, bude mu chybět před závěrečným závodem v Brazílii jediné vítězství k vyrovnání rekordního zápisu Michaela Schumachera v počtu triumfů za sezonu. Nyní jich má Vettel na kontě jedenáct.

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Sebastian Vettel se raduje z vítězství ve Velké ceně Indie.

Článek

Čtyřiadvacetiletý nejmladší dvojnásobný mistr světa v historii může už v Abú Zabí vyrovnat maximum Nigela Mansella, který v sezoně 1992 startoval čtrnáctkrát z pole position. "Bude to naše Grand Prix," doufal s úsměvem Vettel, který má okruh v přístavu Yas Marina v oblibě, přestože na něm není moc možností k předjíždění.

Vettel to ale nebude mít vůbec snadné, protože vrcholí boj o druhé místo v konečném hodnocení šampionátu. Zatím patří exmistru světa Jensonu Buttonovi z McLarenu s 240 body, ale jen třináct bodů na něj ztrácí Fernando Alonso z Ferrari, o dalších šest bodů zpět je druhý pilot Red Bullu Mark Webber, který letos ještě nevyhrál. Šanci, byť malou, mají ještě pátý Lewis Hamilton (McLaren) a šestý Felipe Massa (Ferrari).

Jsem optimista, říká  Jenson Buttonfoto: Reuters/Toru Hanai

"Jsem velký optimista, našemu autu tento okruh sedí," prohlásil Button, "Viděli jsme v minulých závodech, že i když asi nemáme takovou rychlost, abychom ho dokázali předjet, nemá to s námi Sebastian (Vettel) snadné. I když už je v šampionátu jasno, chceme bojovat, vyhrát závod a předvést velkou show," dodal Brit.

Vyhrát chce také Buttonův stájový kolega Hamilton, který loni v Abú Zabí skončil druhý. Letos se mu ale nedaří a proslul spíše nezdary a spornými manévry. Třeba v minulém závodu v Indii dostal trest za ignorování žluté vlajky na trati znamenající zpomalení závodu, navíc se později srazil s Massou. "Jsem pořád naladěný na to, abych vyhrál. Vždyť se mi to letos už dvakrát podařilo," upozornil Hamilton.

Průběžné pořadí MS (po 17 z 19 závodů): 1. Vettel (Něm./Red Bull) 374 b., 2. Button (Brit./McLaren) 240, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 227, 4. Webber (Austr./Red Bull) 221, 5. Hamilton (Brit./McLaren) 202, 6. Massa (Braz./Ferrari) 98, 7. Rosberg 75, 8. Schumacher (oba Něm./Mercedes) 70, 9. Petrov (Rus./Renault) 36, 10. Heidfeld (Něm./Renault) 34.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 595, 2. McLaren 442, 3. Ferrari 325, 4. Mercedes 145, 5. Renault 72, 6. Force India 51, 7. Sauber 41, 8. Toro Rosso 41, 9. Williams 5.

Reklama

Související témata: