Hlavní obsah

Smutek v Renaultu. Nestihnu se dát dohromady, vzkázal Kubica

Až 18. března příštího roku vyrazí vláček formulí 1 do Velké ceny Austrálie, budete hledat helmu Roberta Kubici v kokpitu monopostu Renault marně. Brzy sedmadvacetiletý závodník totiž zarmoutil vedení stáje oznámením, že se nestihne do začátku příští ročníku mistrovství světa plně zotavit z vážné havárie při únorové rallye v Itálii.

Foto: , ČTK/AP

Polský jezdec formule 1 Robert Kubica

Článek

„Přestože jsem zejména v posledních týdnech opravdu velmi tvrdě pracoval na rehabilitaci, dospěl jsem k závěru, že nebudu připraven na start příští sezóny. Zavolal jsem proto vedení týmu a informoval je o situaci. Bylo to těžké, v dané situaci ale rozumné rozhodnutí,“ napsal Kubica v prohlášení pro média.

Polský pilot měl u šéfa Renaultu Erica Boulliera stále dveře otevřené, sám ale moc dobře věděl, že to pro stáj není ideální situace. „Je jasné, že se musejí adekvátně připravovat na příští rok a posouvání termínů pro potvrzení mého návratu rozhodně nebylo ideální. Má rekonvalescence postupuje velice povzbudivě a sami lékaři jsou překvapení, jak dobře se vyvíjí. Potřebuji ale víc času, abych věděl, že jsem na sto procent v pořádku, než se vrhnu na cokoliv, co je spojené s řízením,“ doplnil Kubica.

Podle informací z týmu Renault již Kubica bez omezení chodí a nečiní mu problém pohyb pravou paží, o niž po střetu se svodidlem, které proniklo do útrob vozu Škoda Fabia S2000, málem přišel.

„Pro každého v týmu byla zpráva od Roberta velkým zklamáním. Velká cena Austrálie bez něj, to není věc, v kterou jsme všichni doufali. Na druhou stranu udělal velice zralé rozhodnutí s ohledem na zájmy týmu,“ reagoval Boullier na Kubicovo prohlášení a potvrdil, že o Kubicu nadále velice stojí. „Půjde krok za krokem a vrátí se do kokpitu, až ucítí, že přišel ten správný okamžik. Všech 520 členů týmu mu přeje brzké zotavení,“ podotkl.

Renault mimo jiné vyčlenil pro Kubicovy potřeby testovací vůz pro případ, že by chtěl usednout za volant. „Stoprocentně za ním stojíme a jsme připraveni pomoci, jak nejlépe dovedeme. Simulátor, testovací monopost a vyhrazený čas na trati na něj čekají,“ uvedl Boullier s tím, že je připraven jednat s Kubicovým managementem o prodloužení kontraktu na sezónu 2013. Ten stávající vyprší polskému jezdci na konci příštího roku. „Teď ale musíme zahájit jednání s některými jezdci, abychom co nejdříve mohli uzavřít sestavu pro příští rok,“ uzavřel šéf Renaultu.

Reklama

Související témata: