Hlavní obsah

Vettela motivuje představa, že to nejlepší má pořád před sebou

PRAHA

Ve formuli 1 jsou jezdci, kteří by dali všechno alespoň za jediný titul mistra světa, jejich sen ale zůstane navždy nesplněný. To však není případ Sebastiana Vettela. Teprve čtyřiadvacetiletý německý jezdec se může pyšnit již dvěma trofejemi šampióna a podle mnohých má potenciál na dorovnání legendární bilance Michaela Schumachera.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Sebastian Vettel

Článek

Stejně stará Vettelova krajanka, biatlonistka Magdalena Neunerová, která se již stačila zařadit mezi legendy populárního odvětví, se letos rozhodla ve čtyřiadvaceti ukončit kariéru. Doma má deset zlatých medailí z mistrovství světa, dvě olympijská prvenství a začala cítit, že je čas na změnu. To však není případ německého závodníka. „Bylo by smutné si ve čtyřiadvaceti říct ‚Tak a je to. Dosáhl jsem životního úspěchu a odteď už to bude jen horší.‘ To by bylo hodně smutné,“ přemítal suverén letošní sezóny v rozhovoru pro agenturu AP.

Spekulace, zda jednou dožene, či dokonce překoná Schumachera, Vettel neřeší. Řídí se vírou, že to nejlepší má ve formuli 1 stále před sebou. A nejen ve formuli 1. „Doufám, že se po ukončení kariéry ve formuli 1 ráno probudím a to nejlepší bude pořád přede mnou. Že se bude pořád na co těšit, nejen v profesionálním, ale i osobním životě,“ poznamenal pilot Red Bullu.

Letošní ročník mistrovství světa vozů formule 1 se uzavřel před necelými třemi týdny v Brazílii. Vettel však už v posledních čtyřech závodech neměl prakticky o co závodit, protože si titul zajistil předčasně již při říjnové Velké ceně Japonska. Jeho nadvláda prý ale nebyla tak suverénní, jak se zdá při pohledu na tabulku. „Bylo to mnohem vyrovnanější, než konečné pořadí napovídá. Když se podíváte na rozestupy po kvalifikacích nebo závodech... V Japonsku byly čtyři vozy v pěti sekundách. Opravdu se závodilo,“ je spokojený mladý Němec.

Stáj Red Bull už druhým rokem formuli 1 vládne, podle Vettela ale nemůže usnout na vavřínech, které si pod sebe za uplynulé dvě sezóny nastlala. „Musíme jít do přípravy opět naplno, ne se opřít o futra a plácat se po ramenou, jak máme pevnou základnu, díky níž bude příští rok vše při starém. Celý tým se snaží opět přijít s něčím novým, s unikátním řešením, tak jako uplynulý rok. Vývoj v současné formuli 1 je neuvěřitelně překotný a nemůžeme si dovolit ani na vteřinu polevit,“ doplnil.

Reklama

Související témata:
  Velká cena Číny - sprint dnes 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
  Velká cena Číny - kvalifikace dnes 09 : 00
20240420T09 : 00:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
Velká cena Číny - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články