Hlavní obsah

Fantastické drama na úvod! Verstappen nakonec mistra světa neuštval

Sáchir
Aktualizováno

Úchvatnou bitvu svedli v úvodním závodu nového ročníku seriálu mistrovství světa vozů formule 1 v Bahrajnu vítěz kvalifikace Nizozemec Max Verstappen a úřadující mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu. V nervydrásajícím závěru nakonec udržel Brit v těsném souboji do posledního kola minimální náskok a hlavního soka ze stáje Red Bull porazil o 0,745 sekundy. Premiéru v ostrém závodě zažil také syn legendárního Michaela Schumachera Mick.

Foto: Lars Baron, Reuters

Brit Lewis Hamilton slaví triumf ve Velké ceně Bahrajnu.

Článek

Nizozemský pilot Red Bullu, který v závěru stáhl díky čerstvějším pneumatikám přes osm sekund, se před obhájce titulu dostal tři kola před koncem, nicméně při vzájemném souboji vyjel mimo trať a následně musel na pokyn ředitelství závodu svoji pozici přepustit. V závěru už mu pak další útok nevyšel.

Šestatřicetiletý Brit Hamilton vykročil za možným osmým titulem v kariéře, kterým by definitivně překonal Michaela Schumachera. Zároveň se v závodě stal držitelem nového rekordu v počtu kol na pozici lídra závodu. Celkem jich už nastřádal 5126.

"Wow, byl to skutečně těžký závod. Jeden z nejtěžších, který jsem kdy za poslední dobou absolvoval. V poslední části jsme už jen bojovali a naštěstí jsem Maxe udržel za sebou," řekl britský závodník BBC.

"Je to škoda, ale musíme na to koukat pozitivně. Je vidět, že jsme schopní s nimi bojovat, a je skvělé takhle začít novou sezonu," uvedl Verstappen.

Ten na trati v Sáchiru dominoval takřka celý víkend, kdy po třech trénincích ovládl i sobotní kvalifikaci. Vedení udržel i po startu, ale Mercedes zvolil taktiku brzké zastávky v boxech a tzv. "undercutu", kdy se s Hamiltonem snažil lídra překonat díky dříve obutým čerstvým pneumatikám.

Foto: Kamran Jebreili, ČTK/AP

Nizozemský pilot Max Verstappen ze stáje Red Bull při Velké ceně Bahrajnu v Sáchiru.

Taktika se pak i vyplatila, a když se Nizozemec vrátil po výměně v 18. kole na trať, jeho soupeř měl před ním již několikasekundový náskok. Red Bull ale pro změnu naplánoval protiúder v závěru, kdy Verstappen po druhé zastávce disponoval o 11 kol čerstvějšími pneumatikami a spustil velkou stíhací jízdu.

Tu následně tři okruhy před koncem i dokonal a Hamiltona předjel, ale při manévru se dostal mimo trať a tým ho na pokyn ředitelství závodu informoval, aby svého rivala pustil před sebe. Později už na další útok nedostal prostor. Hamilton vyhrál 96. závod v kariéře. "Red Bull ještě věřil, že to Verstappen zopakuje, ale Hamilton našel ještě něco v záloze. Nemůžete dávat Lewisovi druhou šanci," podotkl i bývalý pilot a expert BBC Jolyon Palmer.

Na třetím místě dojel Hamiltonův týmový kolega z Mercedesu Valtteri Bottas. Verstappenův parťák Sergio Pérez vybojoval po nepovedeném úvodu, kdy musel kvůli technickým problémům startovat z boxové uličky, pátou příčku.

"Skvělý závod. Šlo o první z letošních 23 a doufám, že dáme Lewisovi víc zabrat. Když už ale dostanete takovéto instrukce, musíte se jimi řídit. Bylo to těžké, ale férové závodění. Myslím, že největšími vítězi byli fanoušci. Vypadá to na skvělou sezonu a věřím, že uvidíme více takových bitev mezi Maxem a Lewisem," řekl Sky Sports šéf Red Bullu Christian Horner.

Nepovedený závod naopak prožil po přesunu do Aston Martinu Sebastian Vettel, který dojel na 15. místě. Ještě hůře skončili debutující Mick Schumacher s Nikitou Mazepinem z týmu Haas. Syn sedminásobného mistra světa dojel na 16. příčce, jeho týmový kolega dokonce po smyku a kolizi v prvním kole závod nedokončil. Hned při debutu v F1 naopak bodoval devátý Juki Cunoda z AlphaTauri.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

GP Bahrajnu, úvodní závod MS vozů formule 1 v Sáchiru:
1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:32:03,897
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,745
3. Bottas (Fin./Mercedes) -37,383
4. Norris (Brit./McLaren) -46,466
5. Pérez (Mex./Red Bull) -52,047
6. Leclerc (Mon./Ferrari) -59,090
7. Ricciardo (Austr./McLaren) -1:06,004
8. Sainz (Šp./Ferrari) -1:07,100
9. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1:25,692
10. Stroll (Kan./Aston Martin) -1:26,713.
Nejrychlejší kolo: Bottas.
Průběžné pořadí (po 1 z 23 závodů):
1. Hamilton 25 b.
2. Verstappen 18
3. Bottas 16
4. Norris 12
5. Pérez 10
6. Leclerc 8.
Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 41
2. Red Bull 28
3. McLaren 18
4. Ferrari 12
5. AlphaTauri 2
6. Aston Martin 1.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: L. Norris (McLaren) Velká cena Číny - kvalifikace na sprint Vítěz: L. Norris (McLaren) konec
20240419T09 : 30:00+0200
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
Velká cena Číny - kvalifikace na sprint
  Velká cena Číny - sprint zítra 05 : 00
20240420T05 : 00:00+0200
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint
Velká cena Číny - sprint