Hlavní obsah

Boss F1 chce zábavnější Monako. Má šanci s plánem na úpravu okruhu uspět?

Monako/Praha

Úzká trať, málo předjíždění, zácpy na trati. Na to si příznivci formule 1 při sledování Velké ceny Monaka už zvykli. Městský okruh zkrátka má své limity. V budoucnu by to ale platit nemuselo. Výkonný ředitel F1 Ross Brawn hodlá vyslyšet volání části fanoušků i pilotů a závod na populárním městském okruh se možná kvůli tomu bude měnit. Má to ale několik úskalí.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Pilot týmu Ferrari Charles Leclerc během kvalifikace na Velkou cenu Monaka.

Článek

Kritika monackého okruhu zazněla po nedělní Velké ceně i z úst úřadujícího šampiona seriálu Brita Lewise Hamiltona. Ten se nechal slyšet, že závodění v Monaku je nuda.

Že má populární závod své limity si uvědomuje i ředitel Brawn. „Je to skvělá událost s obrovskou historií a obrovským zájmem fanoušků. Každý pilot by tu chtěl jednou vyhrát, ale všichni známe omezení, která trať má," nechal se slyšet šestašedesátiletý funkcionář.

Rád by to změnil, nástrojů ale moc nemá. Brawn také přiznal, že pokusy o změnu trati v Monte Carlu v minulosti ztroskotaly. Okruh uvnitř historického města zkrátka jednoduše přestavět nelze.

Foto: Sport.cz

Výkonný ředitel formule 1 Ross Brawn.

Přesto Brawn fanouškům slíbil, že tým expertů využije dostupné technologie simulací a pokusí se něco vymyslet.

Jenže i kdyby se nakonec podařilo řešení najít, nemusí to znamenat výhru. Případné úpravy by totiž musel schválit Automobilový klub Monaka, což je organizace, která se v minulosti ke snahám o změnu stavěla přísně konzervativně.

Reklama

Související témata: