Hlavní obsah

Verstappen ovládl kvalifikaci na Velkou cenu Belgie. Závod poznamenala těžká nehoda

Aktualizováno

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál deštěm ovlivněnou kvalifikaci na Velkou cenu Belgie formule 1 a vybojoval devátou pole position v kariéře. Na trati ve Spa-Francorchamps zvítězil před nečekaně druhým Georgem Russellem z Williamsu a aktuálním lídrem šampionátu Lewisem Hamiltonem z Mercedesu. Kvalifikace byla na více než půlhodinu přerušena po těžké nehodě Landa Norrise. Jednadvacetiletý britský pilot vyvázl bez větších následků.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Deštivou kvalifikaci na Velkou cenu Belgie F1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu

Článek

Rodák z belgického Hasseltu Verstappen se bude na takřka domácí trati snažit v neděli smazat osmibodové manko na Hamiltona. Díky času 1:59,765 si připsal šestou pole position v sezoně. V Belgii odstartuje z prvního místa poprvé v kariéře, dosud zde byl v závodě nejlépe dvakrát třetí.

Verstappen si zajistil pátou pole position z posledních šesti závodů v závěrečném kole, kdy překonal na usychající trati do té doby nejrychlejšího Hamiltona. Úřadující šampion, jenž zaútočí na jubilejní 100. vítězství v kariéře, navíc v závěru nestačil ani na krajana Russella. Ten se postaral o senzační úspěch svého týmu a poprvé s williamsem odstartuje z první řady.

Třetí kvalifikační část ovlivnila v úvodu Norrisova nehoda. Pilot McLarenu dostal v sílícím dešti smyk a narazil tvrdě do bariéry. Přestože vyvázl zdravotně v pořádku a odešel do lékařského vozu "po svých", kvalifikace byla kvůli dešti a nebezpečným podmínkách takřka na 40 minut přerušena.

Nedařilo se ani druhému pilotovi Mercedesu Valtterimu Bottasovi. Finský jezdec v den 32. narozenin skončil osmý a kvůli penalizaci za zavinění nehody v předchozí GP Maďarska se propadne na startu ještě o dalších pět míst. Trest ztráty pěti míst dostal i Lance Stroll z Aston Martinu, jenž odstartuje z poslední 20. příčky.

Velká cena Belgie, která bude prvním závodem po čtyřtýdenní letní pauze, začne v neděli v 15:00 SELČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:59,765
2. Russell (Brit./Williams) -0,321
3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,334
4. Ricciardo (Austr./McLaren) -1,099
5. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,170
6. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,399
7. Pérez (Mex./Red Bull) -2,347
8. Bottas (Fin./Mercedes) -2,737
9. Ocon (Fr./Alpine) -3,748
10. Norris (Brit./McLaren) bez času.
Pozn.: Bottase čeká na startu závodu kvůli penalizaci ztráta pěti míst.

Reklama