Hlavní obsah

Formuli 1 opustí světový šampion. Ledový muž Räikkönen skončí kariéru

Helsinki/Praha

Seriál formule 1 opustí šampion z roku 2007. Finský „Ledový muž“ Kimi Räikkönen se rozhodl po sezoně ukončit kariéru. Jednačtyřicetiletý Fin, který v šampionátu debutoval před dvaceti lety, to dnes oznámil na Instagramu. Vítěz 21 Velkých cen jezdí třetím rokem za tým Alfa Romeo a letos získal v dosavadních dvanácti závodech pouze dva body za dvě desátá místa.

Foto: Handout, Reuters

Světový šampion Kimi Räikkönen po sezoně ukončí kariéru.

Článek

"Tohle je má poslední sezona ve formuli 1. Rozhodl jsem se tak už v zimě. Nebylo to jednoduché, ale po téhle sezoně už bude čas dělat něco jiného," uvedl Räikkönen na sociální síti. "I když sezona ještě neskončila, chci poděkovat rodině, všem mým týmům a každému, kdo se podílel na mé kariéře. A zvlášť všem skvělým fanouškům. Ve formuli 1 to pro mě sice skončí, ale život nabízí mnohem víc a já to chci zažít a užít si to," dodal nejstarší účastník světového šampionátu.

Mistrem světa se stal Räikkönen před 14 lety s vozem Ferrari. Předtím jezdil dlouho za McLaren, premiérovou sezonu strávil v týmu Sauber. V roce 2009 opustil nejen Ferrari, ale celý seriál F1 a vydal se do světa rallye. Po dvouleté pauze se do elitního šampionátu vrátil v barvách Lotusu. Po dvou sezonách ho znovu angažovalo Ferrari, za které jezdil dalších pět let.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Kimi Räikkönen (@kimimatiasraikkonen)

Na titul už populární "Iceman" nenavázal. Ještě před životním triumfem se v letech 2003 a 2005 stal vicemistrem světa. V letech 2008, 2012 a 2018 skončil v celkovém pořadí třetí.

Reklama