Hlavní obsah

Nejdřív joint, ženská v posteli a láhev šampáňa, hned poté závody. F1 už není jako za Huntových časů

Svět formule 1 už není co dřív. Romantiku dřívějších divochů v kokpitech vystřídal chladný profesionalismus současných pilotů. Zjistil to i herec Daniel Brühl, který ve filmu Rivalové ztvárnil legendárního Nikiho Laudu a před natáčením nahlédl do zákulisí závodů. Akční životopisné drama režiséra Rona Howarda má v českých kinech premiéru tento čtvrtek.

Foto: Toby Melville, Reuters

Herec Daniel Brühl se díky ztvárnění Nikiho Laudy ve filmu Rivalové dostal do zákulisí formule 1.

Článek
Fotogalerie

Niki Lauda kontra James Hunt, bitva o titul mistra světa v roce 1976. O tom vyprávějí Rivalové. Jisté je, že v té době byla F1 úplně jiná.

„Nevím, jestli lepší. Naštěstí dnes už závody nejsou tak nebezpečné. Smrtelné nehody nejsou vyloučeny, ale jsou docela vzácné. Po některých karambolech, kdy se jezdec vyškrábe z vraku, se ptám, jak je to vůbec možné. Dnešní generace ale té bývalé ze sedmdesátých let má co závidět. Ať v hudbě nebo ve sportu to byly rozhodně vzrušující časy," líčí herec Daniel Brühl v rozhovoru pro Die Welt.

„Dnes je všechno mnohem sterilnější a odvážnější - i v F1. Lidi jako Hunta si už neumíme ani představit. Nejdříve si dá jointa, pak si lehne s ženou do postele, dá si láhev šampaňského a následně odjede závod. Něco takového už neexistuje," usmívá se představitel Nikiho Laudy. „Film o pilotech tehdejší doby je rozhodně zajímavější a napínavější než o těch dnešních. Romantická myšlenka moderního rytíře se trochu ztratila. Tehdy museli být piloti jako gladiátoři a před závodem si uvědomit, že mohou být jejich poslední. Dnes je to jiné," srovnává Brühl.

Neuvěřitelný zážitek v Sao Paulu

Podle některých recenzí je ve filmu „lepší než originál". Daniel se narodil 16. června 1978 v Barceloně, otec je Němec, matka Španělka. Žije v Německu, ale často jezdí do Katalánie. V roce 1976, kdy měl Lauda těžkou nehodu, tedy ještě nebyl na světě.

Přesto se své role zhostil velmi dobře. Určitě i díky tomu, že ho Lauda před natáčením pozval na závody v Sao Paulu. „Byl to neuvěřitelný zážitek. Nejintenzivněji jsem vnímal napětí, které se neslo boxovou uličkou. Proti tomu je každá filmová premiéra jen vtip. Bylo to horké a hlučné, všude byli napjatí lidé. A mezi nimi jezdci, kolem kterých se všechno točí. A ti byli navzdory všemu úplně uvolnění," líčí Brühl nadšeně.

Španěl, nebo Němec? Jednoznačně Vettel!

Když za ním krátce před závodem přišel na kus řeči šampión Sebastian Vettel, byl na vrcholu blaha. „Závodníci jsou svým způsobem také herci. Jsou pod obrovským mediálním tlakem, ale navenek si musí zachovat image ‚cool' závodníka. Po psychické stránce je to mimořádný výkon. Někteří herci si stěžují na velký tlak, pod kterým jsou, ale od Sao Paula vím, že v F1 je to mnohem náročnější."

A kdo je podle Brühla nejlepší herec v paddocku? „Snad právě Vettel. Jeho hlas byl docela klidný a jeho pohled také. Okamžitě si všimnete, že jde o absolutního profíka. Jinak by nemohl být třikrát mistrem světa. Například Fernando Alonso působil mnohem napjatěji a neustále pobíhal sem a tam. Mohl mít ovšem problém s autem, a proto byl nervóznější."

Vzhledem k tomu, že Brühlova matka je Španělka a otec Němec, mohl by mít syn při dělení přízně mezi Alonsa a Vettela problém. Nemá. „Zcela jasně držím palce Vettelovi," usmívá se filmový Niki Lauda.

Reklama