Hlavní obsah

Vettelovi je fuk, kdy získá titul. Má luxusní náskok a navíc je Red Bull neporazitelný

Praha

Už příští neděli se německý pilot Sebastian Vettel může zařadit po bok legend mistrovství světa formule 1 Michaela Schumachera a Juana Manuela Fangia, kteří získali čtyři tituly v řadě. Pilot Red Bullu vyhrál v neděli Grand Prix v Koreji a pokud za týden v Japonsku bude znovu nejrychlejší, může slavit čtvrtou korunovaci za předpokladu, že Fernando Alonso ve Ferrari nebude lepší než devátý.

Foto: Reuters

Sebastian Vettel se raduje z triumfu v Koreji.

Článek

„Vůbec nad vývojem šampionátu nepřemýšlím. Koncentruji se na přítomnost. Vlastně je mi jedno, kdy titul vyhraju," prohlásil Vettel vědom si skutečnosti, že o celkové první místo jej může připravit jen neuvěřitelně nepříznivá souhra okolností. V čele má totiž luxusní náskok 77 bodů.

Pět závodů před koncem šampionátu si druhý muž průběžného pořadí Španěl Fernando Alonso nedělá iluze, že by ještě měl naději Vettela ohrozit. „Oni mají super výkonnost, potřebovali bychom auto z jiné dimenze, abych mohl Sebastiana stíhat. Nejsem frustrován, nejde o překvapení. Prostě nemáme konkurenceschopný vůz," přiznal vyrovnaně druhý muž pořadí, jenž už před startem nedělního závodu tušil, že v Koreji bude mít Ferrari problém.

Neměli jsme výkonnost

„Neměli jsme dostatečnou výkonnost, což bylo cítit už během tréninku v pátek. Jen doufám, že do závodu v Suzuce se dostaneme do lepší formy a já budu schopen bojovat alespoň o pódium," říkal Alonso, který byl v předešlých třech závodech šestý, ale v neděli se musel spokojit s šestou příčkou.

Vettel, jenž slavil v Koreji také zisk čtyřicáté druhé pole position, tak pohodlně navýšil náskok v čele šampionátu. Nezastavil jej ani dvojí výjezd safety caru, který se přitom podruhé na trať dostal velmi kuriózně: při požáru monopostu týmového kolegy Marka Webbera na dráhu vyjel vůz s hasiči přímo před lídra závodu. Vettel však disciplinovaně zpomalil a zbytek startovního pole rovněž.

„Myslím, že mi paradoxně tentokrát výjezd safety caru pomohl," usmál se šestadvacetiletý Němec. „Domnívám se, že Lotus byl v Koreji hodně silný, možná měl dokonce lepší formu. Rozhodně jsem byl silnější jen v úvodu. Nicméně časy Räikkönena byly konzistentní a já měl pořád jistou drobnou rezervičku," přemítal Vettel.

V Koreji jej nejvíce ohrožoval stav pravé přední pneumatiky, kvůli jejímuž opotřebení ho inženýři z boxové uličky opakovaně nabádali k opatrnosti, aby si ve finále vysloužil poklonu za disciplinovaný výkon.

„Užívám si skutečnosti, že auto funguje skvěle, stejně jako celý tým. Fernando má ještě šanci, ale já prostě prožívám skvělé časy. Do Japonska se ohromně těším a nejde přitom jen o fakt, že mohu být mistrem. Tamní trať představuje jednu z nepříjemnějších v kalendáři," prohlásil Vettel, který v Koreji dominoval už třetí rok po sobě a letos slavil osmý triumf. Přemožitele přitom nenašel v žádném z posledních čtyř závodů.

Reklama

Související témata: