Hlavní obsah

Vettel se stal v Indii počtvrté za sebou mistrem světa formule 1

Letošní sezóna formule 1 dospěla do finále. Úřadující světový šampión Sebastian Vettel se v Indii stal počtvrté za sebou mistrem světa. Do Velké ceny v Dillí odstartoval německý závodník z pole position a kromě několika momentů byl stále v čele. Na druhém místě dlouho jezdil jeho stájový kolega Mark Webber, ale kvůli poruše převodovky musel ve 40. kole odstoupit.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Sebastian Vettel se raduje z titulu.

Článek
Fotogalerie

Stáj Red Bull také slaví předčasně titul i v Poháru konstruktérů. Vettel vyhrál už šestý závod za sebou a desátý v sezóně. Druhý v neděli dojel Němec Nico Rosberg z Mercedesu, třetí byl Francouz Romain Grosjean s lotusem po startu až sedmnáctý.

"Dal jsem do toho všechno"

Vettel má po 36. vítězství v kariéře nedostižný náskok 115 bodů na druhého Španěla Fernanda Alonsa z týmu Ferrari, který v Indii po kolizi v úvodu nebodoval a skončil jedenáctý. Na okruhu Buddh, kde se příští rok nepojede a budoucnost závodu je značně nejistá, vyhrál staronový šampión všechny dosavadní tři kvalifikace i závody.

"Je to neuvěřitelné, ale když jsem přejel cílovou čáru, byl jsem plný emocí. Byla to úžasná sezóna a tým byl velmi silný, dodávalo mi to hodně energie. Dal jsem tomu všechno a byla to fenomenální síla," prohlásil na pódiu Vettel. "Zdálo se, že to bylo snadné, navenek to tak možná vypadalo, ale hlavně na počátku sezóny to tak určitě nebylo," poznamenal.

Vyrovnal se Prostovi

Vettel se čtvrtým titulem vyrovnal na třetím místě historického pořadí Alainu Prostovi z Francie. O jeden triumf víc má Argentinec Juan Manuel Fangio a se sedmi vévodí statistikám Němec Michael Schumacher; oba stejně jako Vettel dokázali vyhrát čtyři ročníky po sobě, rekordman Schumacher dokonce pět. Slavný Němec se stal čtyřnásobným šampiónem ve 32 letech, Prostovi bylo 38 a Fangio čtvrtý titul získal dokonce až v 45 letech.

Pokud Vettel udrží neporazitelnost i ve zbytku šampionátu, bude mít na kontě devět výher v řadě, což se podařilo naposledy Italovi Albertu Ascarimu před 60 lety. Rekord v počtu vítězství v jedné sezóně drží Schumacher s třinácti triumfy, což může Vettel letos také ještě vyrovnat.

Vettela už pouze teoreticky mohl ohrozit Alonso, ale ten měl v Indii smůlu. Po nevýrazné kvalifikaci poškodil po startu přední přítlačné křídlo o red bull Australana Marka Webbera a musel ve třetím kole k mechanikům.

Vettel byl po bezchybném startu z pole position v boxech dokonce ještě o kolo dřív, neboť kvalifikaci odjel na měkkých pneumatikách a měl je zničené. Po několika okruzích, kdy začali i ostatní piloti stavět v depu, bylo ale zřejmé, že Vettel bude opět útočit na vítězství, i když většina ostatních jezdců sáhla k odlišné a podle všeho lepší strategii výběru pneumatik.

V polovině závodu, kdy pro nové obutí zajel do garáže jeho týmový kolega Webber, se vrátil opět do čela. Australan jel bezpečně pro pódiové umístění, ale potřetí z posledních čtyř závodů jej zradila technika a musel odstoupit z druhého místa. Tentokrát ho zradila převodovka a Webber, který u Red Bullu po sezóně skončí, vůz na pokyn týmu odstavil. Od toho momentu bylo jasné, že Vettela neohrozí v cestě za vítězstvím žádný ze soupeřů ani dnes.

Velká cena Indie, závod MS vozů formule 1 v Dillí:
1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:31:12,187 (prům. rychlost 202,788 km/h)
2. Rosberg (Něm./Mercedes) -29,823
3. Grosjean (Fr./Lotus) -39,892
4. Massa (Braz./Ferrari) -41,692
5. Pérez (Mex./McLaren) -43,829
6. Hamilton (Brit./Mercedes) -52,475
7. Räikkönen (Fin./Lotus) -1:07,988
8. Di Resta (Brit./Force India) -1:12,868
9. Sutil (Něm./Force India) -1:14,734
10. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) -1:16,237
Pořadí MS (po 16 z 19 závodů):
1. Vettel 322 b.
2. Alonso (Šp./Ferrari) 207
3. Räikkönen 183
4. Hamilton 169
5. Webber (Austr./Red Bull) 148
6. Rosberg 144
7. Grosjean 102
7. Massa 102
9. Button (Brit./McLaren) 60
10. Di Resta 40
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 470
2. Ferrari 313
3. Mercedes 309
4. Lotus 285
5. McLaren 93
6. Force India 68
7. Sauber 45
8. Toro Rosso 32
9. Williams 1

Reklama

Související témata: