Hlavní obsah

Už dost! Alonsa frustrují dotazy na vztah s Ferrari

Praha/Abú Zabí

Frustrace. Lepší slovo pro vystižení nálady Fernanda Alonsa na sklonku letošní sezóny formule 1 asi nenajdete. Šance na titul jsou v trapu a španělského jezdce navíc trápí nekonečné narážky a dotazy novinářů na vztahy s týmem Ferrari, který se ani pošesté za sebou nedočkal mistrovských oslav.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Fernando Alonso přiznal, že už je v myšlenkách v roce 2014.

Článek

Začalo to nevinně, když Alonso během léta prohodil, že nejlepším dárkem k jeho červencovým narozeninám by bylo konečně konkurenceschopné auto. Jenže vedení vtip nerozesmál a dvojnásobnému mistru světa dal veřejně za uši sám prezident Ferrari Luca di Montezemolo. Měsíc na to Ferrari dotáhlo do konce návrat Kimiho Räikkönena, což vedlo k okamžitým spekulacím, jak léta pozicí jedničky hýčkaný Alonsem unese silnou konkurenci. A o další dva měsíce později je po spanilé jízdě Red Bullu jasné, že ani letošní sezónu nebudou v Maranellu hodnotit jako úspěšnou.

A tak ani v předvečer Velké ceny Abú Zabí Alonso neunikl dotazu, jak to se vztahy s Ferrari vypadá. „Fantazie. Bylo to perfektní, je to perfektní a bude to perfektní," odsekl dvaatřicetiletý závodník. „Takže očekávám, že za dva týdny v Austinu bude první dotaz opět ‚Jaké máte vztahy s týmem'," poznamenal otráveně.

Frustraci se ale nelze divit. Alonso letos vyhrál pouhé dva závody a ani napočtvrté se v rudých barvách nedočká titulu, v dostihu se suverénním Sebastianem Vettelem a stájí Red Bull totiž Ferrari pokulhává. „Letos jsme nedostali šanci o titul bojovat. V úvodu sezóny jsme ještě dokázali Red Bullu vcelku konkurovat, postupně jsme ztráceli dech. Až na nás zbyl boj jen o pozice vicemistrů. Což na začátku sezóny rozhodně nebyl náš hlavní cíl," posteskl si.

O stříbrnou pozici se chce Alonso ještě poprat, přiznal ale, že už je myšlenkami v příštím roce. „Chci pomoci týmu, ještě je o co bojovat. Ale polovinou mysli jsem už v roce 2014. Všichni budeme začínat od nuly a na konci chceme slavit na vrcholu," doplnil mistr světa z let 2005 a 2006.

Sedmnáctý závod letošního ročníku mistrovství světa vozů formule 1 se jede na okruhu Yas Marina tuto neděli od 14 hodin SEČ (přímý přenos Nova, on-line reportáž na Sport.cz). Program Velké ceny tradičně odstartují páteční měřené tréninky.

Charakteristika okruhu v Abú Zabí
Délka okruhu: 5,554 km.
Délka závodu: 55 kol = 305,355 km.
Počet pravých zatáček: 9
Počet levých zatáček: 12
Počet odjetých Velkých cen: 4
Nejvíce vítězství: Sebastian Vettel 2, Red Bull 2
Nejvíce pole position: Sebastian Vettel, Lewis Hamilton 2, Red Bull, McLaren 2
Nejrychlejší kolo v závodu: 2009 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull) 1:40,279 (průměrná rychlost: 199,387 km/h).
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: 2011 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull) 1:38,481 (průměrná rychlost: 203,028 km/h).
Nejrychlejší závod: 2010 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull) 1:34:03,414 (průměrná rychlost: 194,863 km/h).
Vítězové předešlých závodů: 2009 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull), 2010 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull), 2011 - Lewis Hamilton (Brit./McLaren), 2012 - Kimi Räikkönen (Fin./Lotus).

Reklama

Související témata: