Hlavní obsah

Připravte se na nejhorší, varoval Schumiho fanoušky bývalý lékař F1

Praha
Aktualizováno

Dva týdny starý záblesk naděje skomírá. O stavu těžce zraněného Michaela Schumachera opět nejsou žádné oficiální zprávy a čerstvý příspěvek bývalého šéflékaře formule 1 Garyho Harsteina, který publikoval na svém blogu, příliš optimismu nepřinesl. Fanoušci legendárního závodníka by se prý měli připravit na nejhorší...

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéflékař formule 1 Gary Harstein

Článek

Dnes je to 88 dní, co sedminásobný mistr světa utrpěl při lyžování na neupravené části sjezdovky v Méribelu v Savojských Alpách vážné zranění hlavy a mozku. Po dvou akutních operacích byl Schumacher uveden do umělého spánku, v němž setrval čtyři týdny. Poté lékaři na univerzitní klinice v Grenoblu začali snižováním dávek sedativ jezdeckou legendu probouzet.

Před dvěma týdny Schumacherova rodina prolomila mlčení a prohlášením, že ikona stáje Ferrari „vykazuje známky mírného zlepšení", zaplavila tábor Schumacherových příznivců vlnou optimismu.

Čtrnáct dnů poté ale Harstein na svém blogu všechen optimismus neguje. „Myslím, že hned na počátku Michaelovy léčby udělali lékaři několik vážných přešlapů. Vím to z důvěryhodných zdrojů, které touto informací disponují," uvedl bez bližších podrobností Harstein.

„A jak čas plyne, je méně a méně pravděpodobné, že se opravdu uzdraví. Michael byl vždy uctíván... a i s ohledem na to se opravdu bojím, co by přinesly skutečně špatné zprávy. Možná právě nedostatek informací nám všem dával naději...," napsal neurčitě Harstein.

Chronologie vývoje Schumacherova stavu po nehodě
29.12.
Schumacher při pádu v neupravené části sjezdovky narazil hlavou o kámen a s poraněním hlavy, nicméně při vědomí, byl transportován do Grenoblu. Krátce nato přichází informace, že se po operaci hlavy nachází v kritickém stavu v umělém spánku, který má pomoci tělu vyrovnat se s velkým nitrolebním tlakem.
30.12.
Lékaři informují, že je sedminásobný mistr světa stále v kritickém stavu.
31.12.
Po druhé operaci hlavy se Schumacherův stav mírně zlepšil, bezprostřední ohrožení života ale trvá.
1.1.
Lékaři označují stav nadále za kritický, nicméně stabilní.
3.1.
Schumacher má 45. narozeniny, které chtěl původně slavit s přáteli na chatě v Méribelu. Jeho stav zůstává beze změn. U nemocnice v Grenoblu se shromažďují davy fanoušků, aby vyjádřily německé legendě podporu.
6.1.
Ani osm dní po nehodě se Schumacherův stav nemění - je kritický, ale stabilní.
8.1.
Francouzské úřady informovaly o průběhu vyšetřování Schumacherovy nehody. Karambol prý nezpůsobila vysoká rychlost. Bývalý šampión v hlubokém sněhu nešťastně zavadil o kámen, který jej vymrštil do vzduchu, a Schumacher padl hlavou na jiný kámen či skalní výčnělek.
17.1.
Schumacherova manažerka Sabine Kehmová informuje, že je bývalý závodník ve stabilním stavu. Poprvé se v oficiální komunikaci neobjevuje slovo kritický.
29.1.
Francouzský deník L’Équipe informuje, že lékaři začali probouzet Schumachera z umělého spánku. Informace ale není oficiálně potvrzena.
30.1.
Kehmová rozesílá prohlášení, že lékaři skutečně Schumachera začali probouzet z řízeného kómatu.
12.2.
Nepotvrzená zůstává informace německého bulvárního listu Bild, že u Schumachera propukl zápal plic.
13.2.
Kehmová informuje, že fáze probouzení nadále „kontrolovaně“ probíhá.
17.2.
Francouzské státní zastupitelství informovalo, že za Schumacherovu nehodu se nebude nikdo zodpovídat.
24.2.
Kehmová reaguje na informace německého týdeníku Focus, který uvedl, že probouzení Schumachera muselo být přerušeno. Probouzení prý nadále pokračuje.
12.3.
Po delší době nové zprávy. Kehmová informuje, že Schumacherův stav vykazuje „malé povzbuzující náznaky“. Současně ale nabádá k trpělivosti.
26.3.
Bývalý lékař F1 Gary Harstein zveřejňuje své znepokojení nad Schumacherovým stavem a varuje fanoušky před nejhorším.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články